Obrovský úspech pre Slovensko! Na zoznam UNESCO pribudli unikátne slovenské lokality

NETKY.SK • 31 Júl 2021, 10:20 • 2 min
Obrovský úspech pre Slovensko! Na zoznam UNESCO pribudli unikátne slovenské lokality

BRATISLAVA – Zápisom do UNESCO sa zvýši ochrana lesov a unikátnych biotopov.

slovakia

left justify in out

Päť lokalít v Prešovskom kraj – Vihorlat, Prales Havešová, Rožok, Udava a Stužica-Bukovské Vrchy – opäť zapísali na Zoznam svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). 

 

Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstvo životného prostredia SR. O zápise týchto oblastí rozhodol výbor svetového dedičstva UNESCO v stredu (28. júla).

 

Zvýši sa ochrana vzácneho územia

Slovensko patrilo do nadnárodnej nominácie „Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy“ spoločne s ďalšími 12 európskymi krajinami.

 

V súčasnosti ide o najväčšiu lokalitu na Zozname svetového dedičstva UNESCO s aktuálne 94 komponentmi v 18 krajinách.

 

 

Pokrýva oblasti napríklad v Albánsku, Rakúsku, Belgicku, Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Chorvátsku, Českej republike, Severnom Macedónsku, Poľsku, v Rumunsku, na Slovensku, v Slovinsku, Španielsku, Švajčiarsku aj na Ukrajine.

 

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) to vníma ako dobrú správu pre Slovensko. „Ide o výnimočné pralesy s unikátnym biotopom, v ktorých niektoré buky majú až 240 rokov. Pre Slovensko sa zápisom ukončila dlhoročná snaha zabezpečiť adekvátnu ochranu tohto vzácneho územia,“ konštatoval.

 

Unikátne lesy a biotopy​​
Envirorezort uviedol, že cieľom bolo odstrániť 14 rokov trvajúce nedostatky mapového vymedzenia a nedostatočnej ochrany tohto vzácneho územia Slovenska, ktoré vyplývali z pôvodného nominačného projektu pri zápise lokality na Zoznam svetového dedičstva v roku 2007.

 

„Komponenty tejto medzinárodnej lokality na území Slovenska pokrývajú takmer 4-tisíc hektárov najprísnejšie chránených vzácnych bukových pralesov s nárazníkovou zónou veľkosti ďalších takmer 15-tisíc hektárov. Odsúhlasenie návrhu poukazuje na fakt, že slovenské komponenty reprezentujú unikátne a kľúčové ekologické a biologické procesy bukového ekosystému, ktoré prispievajú k integrite a ochrane univerzálnej jedinečnej hodnoty tejto nadnárodnej lokality,“ ozrejmil.

 

 

Ministerstvo zároveň konštatovalo, že každá oblasť lokality svetového dedičstva je jedinečná svojím zložením pôdy, flóry a fauny a podnebím.

 

Dodalo, že buk lesný sa dá nájsť iba na európskom území. Tento strom je mimoriadne prispôsobivý rôznym klimatickým, geografickým a fyzickým podmienkam.

 

Ide o veľmi konkurenčný druh a uplatňuje sa od bohatých vápenatých až po piesočnaté pôdy chudobné na živiny, od hôr po nížiny,  od vlhkých až po suché podmienky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies