Futbalista sa snažil utiecť pred Talibanom v podvozku lietadla. Mŕtve telo objavili až v Katare!

NETKY.SK • 20 August 2021, 17:16 • 2 min
Futbalista sa snažil utiecť pred Talibanom v podvozku lietadla. Mŕtve telo objavili až v Katare!

KÁBUL – Mladý afganský futbalista si v snahe zachrániť život pred fundamentalistickým hnutím Taliban, spečatil osud.

slovakia

left justify in out

Chaos a panika, ktorá v nedeľu vypukla na medzinárodnom letisku v metropole Afganistanu po tom, ako Taliban prekročil hranice Kábulu, viedla ľudí k zúfalým činom. Na zverejnených videách vidno, ako sa ľudia vešajú na lietadlá, do ktorých sa nedostali, v snahe opustiť svoju rodnú zem

 

Zúfalstvo a chaos

Podobne tak urobil aj nádejný futbalista Zaki Anwari. Ten na odlietacej rampe vyskočil na podvozok amerického lietadla. Jeho ostatky našiel až personál letiska v Katare, kde vojenský špeciál pristál. Informoval denník Daily Mail.

 

Športovec neriskoval sám. Dve ďalšie osoby z podvozku spadli ešte počas vzletu. Anwari bol pre mladých nadšencov futbalu veľkým vzorom. Okrem toho, že tvrdo makal na svojej forme, študoval na prestížnej francúzskej strednej škole Esteqlal v Kábule.

 

 

Išlo zaručene o veľký talent, keďže už v jeho 16-rokoch ho vybrali do juniorského národného futbalového tímu. Správa o jeho úmrtí zarmútila mnohých, nielen jeho priateľov, ale aj verných fanúšikov

 

„Bol pre mňa ako brat, mám na neho tie najlepšie spomienky. Jeho strata sa nedá slovami vyjadriť,“ uviedol kamarát zosnulého športovca. Smrť Anwariho už potvrdil aj úrad pre telesnú výchovu a šport v Afganistane. Mladík sa vydal na útek hneď, ako zistil, že extrémisti prekročili hranice Kábulu a afganské bezpečnostné zložky kapitulovali.

 

Nulová šanca na prežitie

Aj napriek varovným výstrelom a tušeniu, že let nemôže za žiadnych okoloností prežiť, sa Anwari rozhodol z krajiny odletieť na podvozku amerického lietadla. Ako neskôr uviedlo vojenské letectvo USA, piloti nemali veľmi na výber.

 

Napriek tomu, že jeho vzletu bránili desiatky ľudí, muselo pre rapídne sa zhoršujúcu situáciu odletieť. Tento let je už predmetom vyšetrovania. 

 

 

„Tvárou v tvár rýchlo sa zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii okolo lietadla sa posádka lietadla C-17 rozhodla opustiť letisko čo najrýchlejšie. Ľudské pozostatky boli objavené v podvozku C-17 potom, ako pristálo na leteckej základni Al Udeid v Katare,“ informovalo letectvo. 

 

Aktuálne je lietadlo zabavené, pričom vyšetrovatelia o ňom zhromažďujú materiály a dáta. Počas nedele na letisku zomrelo osem ľudí vrátane dvoch militantov, ktorých zastrelili americké jednotky. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies