Boris Kollár vyjadril sústrasť pozostalým zavraždeného poslanca

NETKY.SK • 16 Október 2021, 15:49 • 2 min
Boris Kollár vyjadril sústrasť pozostalým zavraždeného poslanca

BRATISLAVA - Pamiatku Davida Amessa si dnes prišli uctiť viacerí jeho kolegovia, medzi ktorými nechýbal premiér Boris Johnson. Polícia už má v rukách podozrivého 25-ročného páchateľa.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár zaslal v súvislosti so smrťou britského poslanca Davida Amessa sústrastný telegram predsedovi Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva Lindsaymu Hoyleimu. Pozostalej rodine zavraždeného poslanca zaželal veľa síl a vyjadril im podporu.

 

img

 

Kollár tiež odsúdil akékoľvek násilie na volených zástupcoch strán. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť najbližšej rodine, blízkym priateľom a kolegom pána poslanca. Táto správa ma ľudsky zasiahla a úprimne ma to mrzí," uviedol Kollár v kondolencii. "V týchto ťažkých chvíľach som v myšlienkach so smútiacou rodinou a prajem im veľa síl," dodal.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Muž zabíjal v centre mesta! Použil luk a šípy

 

Poslanec britskej Konzervatívnej strany David Amess zomrel v piatok v dôsledku zranení. V jeho volebnom obvode ho pri stretnutí s voličmi viackrát bodol 25-ročný útočník. Udalosť sa stala v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea, približne 62 kilometrov východne od metropoly Londýn.

 

img

 

Britská polícia v sobotu v skorých ranných hodinách označila vraždu poslanca za teroristický čin. "Prvotné vyšetrovanie odhalilo potenciálny motív spojený s islamistickým extrémizmom," uviedla.

 

Amess (69) bol členom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997. Poslancom bol od roku 1983. Bol dlhoročný zástanca vystúpenia Británie z Európskej únie (brexitu).

 

img

 

Britský premiér Boris Johnson v sobotu na znak úcty položil kvety pri kostole v Leigh-on-Sea. Poslanca si prišli uctiť viacerí politici vrátane ministerky vnútra Priti Patelovej, lídra opozičnej Labouristickej strany Keira Starmera či predsedu Dolnej snemovne Lindsayho Hoyleho.

 

 

Násilie voči britským politikom je ojedinelé. V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú, uviedla AP.

 

img

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona