Do Moskvy prídu o konflikte na Náhornom Karabachu rokovať ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu

NETKY.SK • 9 Október 2020, 06:03 • 2 min
Do Moskvy prídu o konflikte na Náhornom Karabachu rokovať ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin pozval ministrov zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu na návštevu Moskvy. Rokovanie o konflikte v Náhornom Karabachu je naplánované na piatok (9. októbra).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra TASS. "Po sérii telefonických rozhovorov s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom prezident Ruskej federácie žiada, aby sa z humanitárnych dôvodov zastavili súčasné nepriateľské akcie v oblasti konfliktu v Náhornom Karabachu, a to s cieľom vykonať výmenu tiel mŕtvych a zajatcov," uviedlao tlačové oddelenie. 

 

"Baku i Jerevan potvrdili účasť na konzultáciách v Moskve," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a dodala, že prípravy na rozhovory prebiehajú.

 

img

 

Streľba nateraz utíchla

"Za účelom konzultácií o týchto otázkach sprostredkovaných ruským ministrom zahraničných vecí sú ministri zahraničných vecí Azerbajdžanu a Arménska pozvaní do Moskvy 9. októbra," dodal Kremeľ.

 

Intenzita ostreľovania Stepanakertu, hlavného mesta medzinárodne neuznanej Náhornokarabašskej republiky, sa vo štvrtok večer znížila a za posledných šesť hodín tam boli počuť len dva alebo tri výbuchy. 

 

Súvisiaci článok: Putin, Macron a Trump vydali spoločné vyhlásenie o konflikte v Náhornom Karabachu

 

Ako informoval spravodajca TASS, azerbajdžanské ozbrojené sily zintenzívnili vo štvrtok dopoludnia a popoludní delostreleckú paľbu a útoky bezpilotnými lietadlami na Stepanakert.

 

img

 

Situácia sa však zlepšila vo štvrtok večer. "Prakticky nebolo počuť výbuchy a sirény varujúce pred náletmi zostali ticho. V meste sú zavedené mimoriadne opatrenia: všetky pouličné svetlá sú zhasnuté, väčšina okien je zatemnená," opísal situáciu spravodajca.

 

Uviaznutí v konflikte

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach. Ide o etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch.

 

Tento konflikt si vyžiadal asi 30 tisíc obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra, pričom odvtedy zomrelo už viac ako 300 ľudí vrátane civilistov.

 

img

 

Prečítajte si viac: Čo je dôležite vedieť o ozbrojenom konflikte v Náhornom Karabachu?

 

Obe strany sa navzájom vinia z opätovného rozpútania bojov. Obnovený konflikt navyše má aj regionálnych aktérov: kým Turecko podporilo Azerbajdžan, Arménsko sa obrátilo na svojho spojenca - Rusko, ktoré doteraz zostávalo bokom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Arménsky premiér kontaktoval Putina pre napätie v Náhornom Karabachuhttps://www.netky.sk/clanok/armensky-premier-kontaktoval-putina-pre-napatie-v-nahornom-karabachu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies