Pozor na dvojeurovky, šíria sa falošné mince!

NETKY.SK • 4 Apríl 2019, 11:24 • 2 min
Pozor na dvojeurovky, šíria sa falošné mince!

Pri vydávaní peňazí buďte v týchto dňoch obzvlášť obozretní, v obehu sú falošné dvojeurovky.

slovakia

left justify in out

Žilinská polícia upozornila na závažný problém týkajúci sa falšovania peňazí. Možno ani tak celkom nejde o falšovanie v pravom zmysle slova, ale skôr o cielené zavádzanie ľudí. Ktosi v tomto regióne totiž dal do obehu thajské bahty a turecké líry, ktoré na prvý pohľad vyzerajú rovnako ako naše dvojeurovky. Rozdiel je ale v tom, že ich hodnota je podstatne nižšia. Národná banka Slovenska už v tejto veci začala konať.

 

img

Thajské bahty

 

Podľa mestskej polície v Žiline sa „falošné“ dvojeurovky objavili na mnohých miestach. Hodnota thajského bahtu je pritom 0,27 eura. Preto muži zákona, rovnako ako aj NBS, apelujú na ľudí, a to nielen na severe Slovenska, ale všade, aby si pri preberaní finančnej hotovosti dôsledne skontrolovali mince.

 

NBS zároveň v súvislosti s konaním Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji upozorňuje na to, že sa na našom území budú pohybovať ľudia z rôznych krajín, preto k zámenám mien môže dochádzať častejšie. Pozor by si mali dať najmä obchodníci a pri platbách pozorne skontrolovať tak mince, ako aj bankovky.

 

img

 

2-eurové mince sú najviac falšovanými eurami, pretože nemajú také ochranné prvky, ako „papierové“ bankovky. Pokiaľ by sa k vám však takýto falzifikát dostal a vy by ste sa ním niekde pokúsili zaplatiť, máte veľký problém, pretože dokázať, že ste falošné peniaze nešírili zámerne, je veľmi náročné. Vo vlastnom záujme si preto urobte malý test magnetom. Pri 1- a 2-eurových minciach je stred na rozdiel od okraja magnetický.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies