Andrej Babiš zvažuje kandidatúru na prezidenta

NETKY.SK • 20 November 2021, 09:57 • 2 min
Andrej Babiš zvažuje kandidatúru na prezidenta

PRAHA - Dosluhujúci český premiér Andrej Babiš (ANO) v piatok pripustil, že by mohol kandidovať na prezidenta republiky, keby sa našlo dostatok ľudí, ktorí by ho vyslali do boja. Vyjadril sa tak vo videu na platforme YouTube.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenul spravodajský server Novinky.cz, Babiš svoju kandidatúru novinárom dosiaľ nevyvrátil. "Všetci sa na to pýtajú, tak mi napadlo, že keby ľudia začali zbierať petičné hárky a bolo dosť podpisov… Ale nechcem predbiehať, uvidíme. Teraz to nie je téma," odpovedal Babiš v krátkom videu jednej svojej fanúšičke v súvislosti so svojou možnou prezidentskou kandidatúrou.

 

 

Zber podpisov by mohol zafungovať ako kampaň aj ako test popularity po odchode do opozície, píšu Novinky.cz. Babiš doteraz nevyvrátil kandidatúru a tému ľahko priživuje napríklad výrokmi o tom, že mu súčasný prezident Miloš Zeman, ktorému skončí mandát v marci 2023, povedal, že by ho za prezidenta volil, alebo že ho ku kandidatúre dokonca vyzval, pripomínajú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

 

Prečítajte si tiež: Miloš Zeman by mal zostať pod dozorom lekárov

 

Podľa politológov a sociológov Babiš nie je bez šance. Sociológ Jan Herzmann považuje Babiša za jedného z najsilnejších kandidátov. "Postup do 2. kola by mal skoro istý. Ako by dopadlo 2. kolo, by záležalo na tom, kto by bol jeho protikandidátom,“ povedal v rozhovore pre Právo.

 

img

 

Silnými kandidátmi by podľa Herzmanna mohli byť aj generál Petr Pavel, šéf odborárov Josef Středula, predseda hnutia STAN Vít Rakušan alebo bývalý prezidentský kandidát a súčasný senátor Pavel Fischer.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Kamala Harrisová si na viac ako hodinu vyskúšala úlohu prezidentky USA

 

Riadne prezidentské voľby sú v Česku naplánované na jar 2023. Vtedy sa skončí po 5 rokoch mandát Milošovi Zemanovi, ktorý už znova kandidovať nemôže.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies