Borec: Je dobré, že nedošlo k plošnému odvolaniu všetkých sudcov nad 65 rokov

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 18:52 • 2 min
Borec: Je dobré, že nedošlo k plošnému odvolaniu všetkých sudcov nad 65 rokov

BRATISLAVA - Rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku neodvolať okamžite nadsluhujúcich sudcov, ktorých mená má na stole, sa stretlo s pozitívnou reakciou. Uvítala ho predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková aj minister spravodlivosti Tomáš Borec.

slovakia

left justify in out

Kiska dnes oznámil, že na rozdiel od predchodcov bude uplatňovať ústavnú kompetenciu, ktorá hlave štátu umožňuje odvolávať sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Poskytne však justícii časový priestor, aby sa na generačnú obmenu pripravilo.
     

Šéfka Súdnej rady v reakcii na toto oznámenie pripomenula, že je výlučne v kompetencii prezidenta, či a kedy sudcov odvolá. „Napriek tomu vítam, že rozhodnutie pána prezidenta zohľadňuje aj obsah nášho spoločného rokovania na túto tému,“ uviedla.
     

Bajánkovú prijal Kiska 13. apríla. Pri tejto príležitosti ho upozornila na personálny problém súdnictva, keď prílev nových sudcov je momentálne pozastavený v súvislosti s novozavedenými bezpečnostnými previerkami.
     

„Prípadné okamžité odvolanie všetkých sudcov nad 65 rokov by v súčasnej situácii mohlo mať negatívny dosah na činnosť súdov,“ skonštatovala teraz predsedníčka rady.
     

Minister spravodlivosti Tomáš Borec uviedol, že takéto rozhodnutie prezidenta očakával. „Je dobré, že nedošlo k plošnému odvolaniu všetkých sudcov nad 65 rokov, ale, naopak, bol ponechaný priestor na to, aby sa predsedovia súdov dopredu vedeli pripraviť na riešenie situácie a aby sa stihli uskutočniť nové výberové konania,“ ocenil Borec.
     

Minister by bol pritom rád, keby sa tento časový priestor využil na diskusiu o tom, ako nanovo nastaviť pravidlá ukončenia výkonu funkcie sudcu. Kiska dnes vyhlásil, že je za zmenu ústavy, ktorá by dosiahnutie veku sudcu spájala s automatickým zánikom jeho funkcie.
     

To by podľa prezidenta posilnilo nezávislosť súdnej moci. „Osobne podporujem diskusiu o stanovení vekovej hranice, kedy by funkcia sudcu automaticky zanikla zo zákona,“ uviedol na margo tejto otázky zhodne minister Borec.
     

Šéf rezortu spravodlivosti však považuje z dlhodobého hľadiska za dôležitejší kvalitný výber nových sudcov, ktorí nahradia odchádzajúcu sudcovskú generáciu. Mali by to byť ľudia s plnou integritou, zdôraznil minister.
     

„Preto je dobré, že dnes už kandidáti na sudcov musia prechádzať náročným preverovaním spôsobilosti, čo tu doposiaľ nebolo – teda takzvanými previerkami,“ uviedol Borec. Pripomenul, že okrem toho presadil aj povinné nahrávanie výberových konaní. „To tiež výrazne posilňuje transparentnosť celého výberu sudcov,“ doplnil.
     

Prezident oznámil, že najneskôr do konca tohto roka pošle na zaslúžený odpočinok 15 aktívnych sudcov, ktorých odvolanie mu navrhla Súdna rada vlani v júni. Podobný časový priestor chce dať na prípravu súdom v prípade marcového i ďalších budúcich návrhoch Súdnej rady. V marci rada poslala Kiskovi zoznam 19 aktívnych nadsluhujúcich sudcov.
     

Kiska zároveň vyhlásil, že je pripravený bez zbytočného odkladu odvolať všetkých sudcov, ktorí už dosiahli ústavou stanovený vek 65 rokov, ale dlhší čas nesúdia alebo majú prerušený výkon funkcie. 
     

Rezort spravodlivosti dnes informoval, že eviduje celkom 137 sudcov okresných, krajských a Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorí už dosiahli, respektíve tento rok dosiahnu, vek 65 rokov. Z toho 97 sudcov má prerušený výkon funkcie a poberá starobný alebo invalidný dôchodok.
     

Štyri sudkyne po prerušení výkonu funkcie opäť nastúpili na súdy, 22 sudcov už dosiahlo vek 65 rokov, ale do dnešného dňa nepožiadali o prerušenie výkonu funkcie, a 14 sudcov v tomto roku dosiahne vek 65 rokov a do dnešného dňa nepožiadali o prerušenie výkonu funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies