Maďarsko má nového prezidenta krajiny. Stal sa ním Tamas Sulyok

NETKY.SK • 27 Február 2024, 11:20 • 2 min
Maďarsko má nového prezidenta krajiny. Stal sa ním Tamas Sulyok

Maďarskí zákonodarcovia v pondelok 26. februára zvolili Tamasa Sulyoka, predsedu ústavného súdu, za nového prezidenta krajiny.

slovakia

left justify in out

Na hlasovaní sa zúčastnilo 146 zo 199 zákonodarcov, pričom 134 hlasovalo za, päť proti a sedem hlasov bolo neplatných.

Väčšina opozičných zákonodarcov sa na hlasovaní nezúčastnila. Opozičné strany sa nedokázali dohodnúť na spoločnom kandidátovi, ktorý by ich vyzval na súboj.

"Ako právnik a v úlohe prezidenta republiky sa v prvom rade zaväzujem slúžiť verejnému blahu a stelesňovať jednotu národa, a to všetko pri zachovávaní základných hodnôt práva," povedal Sulyok pri svojom vymenovaní.

Sulyokova predchodkyňa Katalin Novak odstúpila 10. februára po škandále s odpustením za zneužívanie detí.

Sulyok bol zvolený na päť rokov a podľa základného zákona môže byť opätovne zvolený na ďalšie obdobie. Jeho inauguračná ceremónia sa uskutoční 5. marca. Po svojom zvolení Sulyok povedal, že chce byť "prezidentom dôvery".

"Podľa mňa sa všetka moc dá interpretovať len v rámci zákona. Právo je nositeľom hodnôt, jeho ústrednou funkciou je spravodlivé dopĺňanie konkurenčných hodnôt," dodal.

Sulyok sa narodil 24. marca 1956 v Kiskunfelegyháze v južnom Maďarsku a môže sa pochváliť vynikajúcou právnickou aj akademickou kariérou. Po absolvovaní Univerzity Jozsefa Attilu v Szegede v roku 1980 si v roku 2004 prehĺbil svoje právne znalosti získaním kvalifikácie v oblasti európskeho práva a v roku 2013 získal titul PhD.

Sulyokova profesionálna cesta zahŕňala úlohy súdneho úradníka, právneho poradcu, advokáta a honorárneho konzula Rakúska v Szegede. Od roku 2005 pôsobí ako hosťujúci lektor ústavného práva na Univerzite v Szegede.

Od roku 2015 zastával funkciu podpredsedu ústavného súdu, pričom v roku 2016 bol zvolený za predsedu ústavného súdu.

Maďarský premiér Viktor Orbán zdôvodnil nomináciu Sulyoka za prezidentského kandidáta, pričom vyzdvihol jeho rozsiahlu kvalifikáciu, ako napríklad "skúsenosti, znalosť ústavných a právnych záležitostí, znalosť medzinárodného práva, manévrovanie na medzinárodnej scéne, pochopenie povahy politických inštitúcií a kariéru, ktorá mu udeľuje aj odbornú autoritu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies