Bolo by lepšie, keby Asad zostal oftalmológom, tvrdí jeho školiteľ z Londýna

NETKY.SK • 5 September 2013, 10:28 • 2 min
Bolo by lepšie, keby Asad zostal oftalmológom, tvrdí jeho školiteľ z Londýna

JERUZALEM - Britský očný lekár, u ktorého súčasný sýrsky prezident dva roky v Londýne praxoval, si myslí, že Bašár Asad by urobil lepšie, keby zostal oftalmológom, pretože "nie je silným lídrom".

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre britský denník Daily Mail lekár juhoafrického pôvodu Edmund Schulenburg, ktorý s Asadom pracoval na očnej klinike v Nemocnici Panny Márie v Londýne, uviedol, že tento dojem nadobudol za dva roky spolupráce s Asadom. Na rozdiel od správ v médiách, ktoré Asada popisujú ako zlodeja a zabijaka, si Schulenburg spomína na "citlivého mladého muža, neuveriteľne zdvorilého a presného". "Každý, kto s ním pracoval, ho takto vnímal. Nebol arogantný. Nikdy by ste neboli povedali, že je prezidentov syn," dodal lekár.

"Bol skôr tichý a nikdy nehovoril o svojej rodine. Ale keď sa ho na to niekto priamo spýtal, veľmi zdvorilo a s hrdosťou odpovedal," spomína si Schulenburg. Asad strávil v Londýne 18 mesiacov. Býval v prenajatom byte, pričom sa snažil nedať nijakým spôsobom najavo, že je synom blízkovýchodného diktátora. Mal rád hudbu Phila Collinsa a Whitney Houstonovej a fascinovali ho moderné technológie a počítače, napísal Daily Mail.

Svet sa mu obrátil na ruby v roku 1994, keď jeho starší brat Bázil zahynul pri automobilovej havárii. Vtedy rodina Bašára povolala do Sýrie, aby sa začal pripravovať na prevzatie funkcie prezidenta. Tej sa ujal v roku 2000, po smrti svojho otca Háfiza. Ako pripomína izraelský server Ynetnews.com, spočiatku Bašár Asad pôsobil dojmom lídra, ktorý chce zaviesť demokratické reformy. Postupne sa však metódy jeho práce zmenili.

Schulenburg v rozhovore pre britský denník uviedol, že Asad bol nadaný a svoju prácu vykonával veľmi dobre a precízne. Obaja sa stretli v roku 2002, keď Asad s manželkou Asmou pozvali Schulenburga v Londýne na večeru organizovanú sýrskou ambasádou. Sýrsky prezident vtedy Schulenburga pozval na návštevu Sýrie, ktorá sa uskutočnila v roku 2005.

Počas spoločných rozhovorov v Damasku sa mu Asad zveril so svojou víziou vybudovať moderný demokratický štát. Už v tom čase mal mnoho politických nepriateľov v susedných arabských štátoch, avšak počas stretnutí s bývalým kolegom-lekárom pôsobil dojmom cieľavedomého, ale aj uvoľneného a šťastného človeka.

Daily Mail sa nevyhol ani súčasnej situácii v Sýrii a hrozbe vojenského úderu za použitie chemických zbraní voči civilistom, z ktorého je obviňovaný práve Asad a jeho armáda. Schulenburg na margo toho uviedol: "Keď si spomeniem na toho mladého muža, ktorého som poznal, táto situácia ma napĺňa smútkom. Nemôžem tomu uveriť".

"Použiť chemické zbrane, to nie je rozhodnutie, ktoré by prijal muž, ktorého som poznal. Možno o tom rozhodli iní ľudia patriaci k režimu," pripustil. Schulenburg sa v rozhovore vyslovil proti útoku na Sýriu. Uviedol, že by uvítal dialóg medzi bojujúcimi stranami. "Zdá sa mi, že Bašár má teraz na výber niekoľko možností, ale svoj osud už nemá pod kontrolou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies