Pobyt severokórejského veľvyslanca je zatiaľ neznámy

NETKY.SK • 3 Január 2019, 11:56 • 2 min
Pobyt severokórejského veľvyslanca je zatiaľ neznámy

RÍM - Taliansko nevie o žiadosti o azyl podanej veľvyslancom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v Ríme, ktorý sa údajne skrýva v neznámej západnej krajine. S odvolaním sa na zdroj blízky talianskemu ministerstvu zahraničných vecí o tom dnes informovala a agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

To, že veľvyslanec Čo Song-gil nepožiadal o azyl v Taliansku, potvrdil nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí. Krajina uviedla, že dostala informáciu o vypršaní veľvyslancovho mandátu v Ríme, ktorý tak už nemá v Taliansku žiadnu diplomatickú pozíciu. To, či požiadal o azyl na veľvyslanectve inej krajiny v Ríme, nie je bezprostredne známe.

 

img

Rím, Taliansko

 

Juhokórejská tajná služba informovala poslancov v Soule, že severokórejský veľvyslanec v Taliansku sa spoločne so svojou rodinou od novembra skrýva v neznámej krajine. Denník Čungang ilbo zverejnil s odvolaním sa na neuvedené diplomatické zdroje správu, že diplomat požiadal so svojou rodinou o azyl.

 

prázdna rezidencia diplomata 

 

Čo Song-gil bol dočasným veľvyslancom v Ríme od októbra 2017, keď Taliansko vyhostilo dovtedajšieho ambasádora Mun Čong-nama na protest proti jadrovej skúške. Tú Severná Kórea vykonala mesiac predtým, čím porušila rezolúcie OSN. Pchjongjang od svojich diplomatov slúžiacich v zahraničí často vyžaduje, aby doma zanechali niekoľko členov rodiny, najmä deti, s cieľom odradiť ich od zbehnutia. Čo Song-gil prišiel v máji 2015 do Ríma spolu so svojou manželkou a deťmi, čo môže svedčiť aj o tom, že pochádza z privilegovaných kruhov, píše juhokórejský denník. Avšak dôvod jeho pravdepodobného zbehnutia zostáva zatiaľ  nejasný. Posledným vysokopostaveným severokórejským diplomatom, ktorý utiekol zo svojej krajiny, bol Tchae Jong-ho. Svoj post opustil v roku 2016 ako námestník veľvyslanca KĽDR v Londýne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies