VIDEO Mexická spoločnosť premieňa avokádové kôstky na úplne biologicky rozložiteľný plast

NETKY.SK • 6 Február 2019, 22:23 • 2 min
VIDEO Mexická spoločnosť premieňa avokádové kôstky na úplne biologicky rozložiteľný plast

MEXIKO - Keď si spomeniete na Mexiko, spomeniete si na tequilu a guacamole. Najnovšie prišli v krajine aj na to, ako z avokáda okrem chutného guacamole vyrábajú z kôstiek avokáda aj plasty.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na to, že tieto "plastové" slamky a jednorazové príbory nedokážu poškodiť životné prostredie, spoločnosť s alternatívou, ktorá využíva avokádové kôstky, si zaslúži čoraz väčšiu pozornosť.

 

Spoločnosť Biofase, v meste Morelia v Mexiku, vyrába biologicky rozložiteľné príbory a slamky vyrobené zo semien avokáda s použitím procesu, ktorého začiatky sa datujú od roku 2012.

Scott Mungía bol v tom čase študentom chemického inžinierstva a bol motivovaný riešiť problémy so znečistením a hľadal spoľahlivý zdroj biologicky rozložiteľného plastu.

 

 

Po skúšobnom a chybovom procese, ktorý testoval vlastnosti surovín, ako sú semená manga, náhodou čítal papier, ktorý obsahoval obrázok molekuly kukurice, ktorá sa používa na výrobu bioplastov.
 

Zrodila sa myšlienka

 

"Už som vedel, ako by molekula osiva avokáda vyzerala," hovorí Munguía. Prešli dva roky vývoja, a teraz, s tímom 14 zamestnancov je pripravený  v novembri otvoriť závod s kapacitou 700 ton mesačne.

 

Celosvetový trh s bioplastmi dosiahol 5,8 miliárd dolárov, informuje Bioplastics News. Semená avokáda sa v Mexiku zhromažďujú ako nikde inde na svete a väčšina z nich sa vypaľuje na skládkach.

Trvalo mu rok a pol výskumu, aby sa našiel efektívny spôsob extrakcie molekulovej zlúčeniny z kôstky avokáda a získanie biopolyméru, ktorý by potom mohol byť tvarovaný do ľubovoľného požadovaného tvaru.

 

Bioplast na báze avokádovej kôstky
 
Bioplastické produkty vyrobené s použitím biodegradovateľnosti procesu sa po 240 dňoch na skládke rozložia, zatiaľ čo iným prvkom na báze fosílnych palív to môže trvať viac.

 

Do roku 2013 spoločnosť Munguía patentovala proces a založila spoločnosť Biofase. O dva roky neskôr inštaloval svoju prvú továreň v Morelia na výrobu 100% biologicky odbúrateľných ekologicky priaznivých plastových živíc a predával ich ako surovinu.

V roku 2016 sa spoločnosť rozhodla začať vyrábať vlastné bioplastické výrobky v druhej továrni. Začal s plastovými príbormi a vo februári tohto roku sa pridali aj slamky.

 

Mladý podnikateľ zistil, že zmena návykov ľudí nie je ľahkou úlohou: "Ľuďom sa stále nechce platiť viac za výrobok, ktorý chráni životné prostredie."


Produkcia však pokračuje v závode, ktorej mesačný výťažok z biologicky odbúrateľných plastových výrobkov je 130 ton, z čoho 40% tvoria slamky. Osemdesiat percent produkcie rastliny sa vyváža do Spojených štátov, Kanady, Kostariky, Kolumbie a Perú.

 

 

Jeho denná spotreba predstavuje 15 ton semien avokáda, ktoré získava od americkej potravinárskej spoločnosti Simplot. Tiež prevádzkuje závod v Mochoacane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona