Obrovský červený slimák sa plazí po Austrálii napriek požiarom

NETKY.SK • 31 Január 2020, 16:24 • 2 min
Obrovský červený slimák sa plazí po Austrálii napriek požiarom

Vedci sa obávali, že druh veľkých ružových slimákov s latinským názvom Triboniophorus aff. graeffei, ktorý bol až v roku 2013 objavený na alpských svahoch Mount Kaputar v Novom Južnom Walese, vyhynul. Po nedávnych dažďoch sa však ukázalo, že tohto tvora nejaké požiare nerozhádžu.

slovakia

left justify in out

Správcovia Národného parku v Novom Južnom Walese našli po daždi cez 60 ružových slimákov z Mount Kaputar. Pritom druh považovali za vyhynutý, keď nedávne požiare úplne zničili jeho prirodzené alpínske prostredie.

 

V Austrálii je zničených viac ako 80 percent jedinečných ekosystémov

Ulitníky z Mount Kaputar merajú okolo 20 centimetrov a začali byť prvýkrát sledované od roku 2013, kedy sa zistilo, že sa jedná o endemitný druh žijúci len na svahoch spomínanej neaktívnej sopky.

 

Práve erupcie Mount Kaputar pre nich pred 17 miliónmi rokov vytvorila podmienky, v ktorých sa im začalo dariť, teda alpský les s vlhkým prostredím a nižšou teplotou, než je na okolitej vyprahnutej pláni.

 

 

V noci slimáci vyliezajú do stromov, kde sa živia plesňami a machom. Ich jasne ružová farba sa môže zdať ako jednoznačné lákadlo pre predátorov, ale podľa vedcov im naopak pomáha schovať sa medzi opadanými eukalyptovými listami, ktoré sú červené.

 

Národný park Mount Kaputar je domovom pre viac ako 20 endemických druhov. Celú oblasť ale rovnako ako veľkú časť Nového Južného Walesu zasiahli ničivé požiare.

 

Úrady predpokladajú, že na celom území Austrálie zahynula alebo prišla o útočisko až miliarda zvierat (vrátane dobytka a domácich maznáčikov), ktorých prirodzené prostredie a potravu zožali plamene. Požiare zničili viac ako 80 percent jedinečných ekosystémov, v ktorých sa vyskytuje najmenej 49 ohrozených živočíchov a rastlín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona