Blahodarné čaje – viete, ktorý je na čo dobrý?

NETKY.SK • 9 Október 2023, 14:00 • 2 min
Blahodarné čaje – viete, ktorý je na čo dobrý?

Doba čajíčkovania je oficálne tu - nastupujú chladné rána aj večery, slnko je čoraz zubatejšie a namiesto poobedňajšieho pikniku v prírode nás to ťahá do čajovne či pod deku, s knižkou a pariacim sa hrnčekom dobrého čaju.

slovakia

left justify in out

Čajov poznáme niekoľko desiatok druhov – od tých, ktoré pochádzajú z rastliny čajovníka, a teda si svoj názov čaj skutočne zaslúžia, až po rôzne bylinkové výluhy, ktoré môžu nielen dobre chutiť, zahrejú a zútulnia nám jesenný večer, ale majú aj množstvo blahodarných účinkov na našu myseľ a telo.

Ak sa neviete zorientovať v tom, po ktorom čaji v tej-ktorej situácii siahnuť, prinášame vám niekoľko tipov a prehľad účinkov konkrétnych čajov a byliniek, ktoré vám môžu spríjemniť nástup tohtoročnej jesene a nakopnúť správnym smerom váš organizmus.

Zelený čaj – považuje sa za jeden z najzdravších nápojov vôbec. Pôsobí dobre na naše srdce, znižuje riziko mozgovej príhody či infarktu. Ak sa na starobu obávate Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby, urobte si z pitia zeleného čaju každodenný zvyk.

Čierny čaj – vďaka svojím povzbudzujúcim účinkom je vhodný na ráno, pôsobí ako energetická bomba pre celý organizmus.  Údajne podporuje aj plodnosť, je skvelým antioxidantom.

Medovka – je balzamom pre našu nervovú sústavu, vhodný čaj na večer, dobrý spánok, upokojenie. Zlepšuje náladu, znižuje stres aj krvný tlak.

Zázvor a citrón – klasika v prípade jesenných nachladnutí, má silné protizápalové a antibiotické účinky. Zázvor je dobrý aj pri tráviacich problémoch a na krvný tlak, citrón vďaka vitamínu C posilňuje imunitu.

Rooibos – je plný vitamínov a minerálov, ktoré budujú našu imunitu, považuje sa za elixír krásy a mladosti,  lokálne pôsobí dobre aj na kožné problémy.

Jazmín – už len jeho nádherná vôňa pôsobí liečivo a upokojujúco. Napomáha celkovej imunite, zlepšuje krvný tlak aj trávenie, je bohatý na antioxidanty, pôsobí preventívne pred onkologickými ochoreniami,   

Hloh obyčajný – má priaznivé účinky na činnosť srdca, krvný tlak, pomáha aj pri úzkostiach, nespavosti, podráždenosti.

Prvosienka – ideálna bylinka proti migréne, stresu, nespavosti, je pomocou pri srdcovo-cievnych ochoreniach, pôsobí preventívne pred vznikom mŕtvice.

Žihľava – odvar z tejto známej rastliny pomáha na našu pleť aj vlasy, má mnoho látok, pôsobiacich priaznivo na tráviaci systém aj krv.

Mäta – obľúbená bylinka s lákavou vôňou aj chuťou upokojuje podráždený žalúdok, zmierňuje nevoľnosti, pomáha pri kašli, nachladnutí, príjemne osviežuje dych.

Jablkovo-škoricový čaj – nielenže výborne chutí a vonia, ale aj obsahuje užitočné vitamíny C a B, je priaznivý na imunitu, krv, škorica má okrem rafinovanej chuti antibakteriálne účinky.

Oolong – v Ázii ho okrem príjemnej chuti často používajú ako digestívum po jedle.

Pu-erh – popri zelenom čaji ideálny nápoj na spaľovanie tukov.

Harmanček – upokojuje náš žalúdok, tráviacu sústavu, má protizápalové a upokojujúce účinky, pripraví nás na sladký spánok.

Levanduľa – bylinka pokoja a dobra, čaj z nej zahrieva na duši, je odporúčaný pri úzkostiach, depresiách, bolestiach, migrénach, na dobrý spánok.

Rozmarín – podporuje krvný obeh a zvyšuje celkovú vitalitu.

A na záver, ktoré bylinky sú najlepším pomocníkom práve v tomto období prechladnutí a chrípok?
Lipa, baza, echinacea, šípky, ibištek, šalvia, baza, škorica, zázvor, citrón, harmanček – ak siahnete po kombinácii niektorých z týchto pomocníkov z ríše prírody, k tomu si naordinujete zaslúžený oddych a pokoj, verte, že za pár dní budete fit.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies