Donald Trump sa odmieta vzdať moci v prospech Bidena, stále sa považuje za víťaza volieb

NETKY.SK • 12 November 2020, 09:27 • 2 min
Donald Trump sa odmieta vzdať moci v prospech Bidena, stále sa považuje za víťaza volieb

WASHINGTON – Demokratický víťaz v amerických prezidentských voľbách Joe Biden vyhlásil, že Donald Trump a jeho tím blokuje odovzdanie moci novovznikajúcej administratíve.

slovakia

left justify in out

Súčasný prezident Donald Trump totiž stále odmieta uznať porážku vo voľbách, pričom jeho tím právnikov zhromažďuje dôkazy a výpovede svedkov o zmanipulovaných výsledkoch voliebTrump je aj naďalej presvedčený, že voľby vyhral a súdy potvrdia jeho víťazstvo. 

 

Zo statusov na sociálnych sieťach je jasné, že republikánsky prezident tak skoro neopustí Biely dom a naopak dúfa, že výsledok sčítania volebných lístkov na súde zvráti.

 

 

Demokratický víťaz tohtoročných volieb označil Trumpove vyčíňanie za vrcholne trápne. „Ako to mám povedať taktne? Myslím si, že toto prezidentovmu odkazu nepomôže,“ povedal Biden. 

 

Väčšina Američanov v tom má jasno

Ako uvádza agentúra Reuters, väčšina Američanov považuje Joea Bidena za víťaza volieb, tým pádom aj za budúcu hlavu Spojených štátov. Podľa prieskumov rešpektujú výsledky volieb nie len demokratický orientovaní voliči, ale aj časť republikánov.

 

img

 

Tvrdé jadro okolo úradujúceho prezidenta a jeho stúpencov vľak odmieta prijať prehru a tvrdia, že došlo k sfalšovaniu hlasov. Atmosféra vo Washingtone bude ešte v priebehu niekoľkých dní hustnúť, pretože do hlavného mesta sa vydalo množstvo sympatizantov Donalda Trumpa a takýmto spôsobom mu chcú prejaviť podporu.

 

Prečítajte si tiež: Trumpov tím sa už pripravuje žalovať sčítavanie hlasov v niektorých štátoch, naďalej spochybňuje Bidenovo víťazstvo

 

Biden chce s republikánmi spolupracovať

Biden aj napriek vyhrotenej situácii sa nechal už viackrát počuť, že je presvedčený o budúcej spolupráci s republikánmi. Niektorí analytici dokonca nevylúčili, že by do niektorej z ministerských funkcií mohol menovať aj člena republikánskej strany, čo by výrazným spôsobom znížilo napätie v spoločnosti.

 

Spomedzi 50 federálnych štátov neohlásil ani jeden z nich, že by podľa orgánu, ktorý dohliada na regulárnosť hlasovania došlo k nejakým nezrovnalostiam či manipulácii s volebnými lístkami pri ich sčítavaní. Zároveň tiež nič nenasvedčuje tomu, že by došlo k systematickým zásahom do volebného procesu v neprospech Donalda Trumpa.

 

img

 

Za hladký priebeh volieb pritom zodpovedajú tzv. štátni tajomníci v jednotlivých častiach USA, ktorý majú pritom rovnakú politickú príslušnosť ako guvernér daného štátu.

 

Aktuálne nevystúpil ani jeden z nich, či už z radov republikánov alebo demokratov, s informáciami o nekalých činnostiach pri voľbe nového prezidenta.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Novým prezidentom Spojených štátov sa stane Joe Biden, Trump nie je ochotný prijať svoju porážku

 

V štáte Georgia sa hlasy prepočítajú

Úrady v štáte Gerogia, kde bol veľmi tesný rozdiel medzi týmito dvoma kandidátmi, nariadili audit prezidentských volieb a prepočítanie všetkých volebných lístkov. Podľa predbežných výsledkov tam demokrat Biden získal o približne 14 tisíc hlasov viac ako Trump.

 

img

 

Prepočítavanie hlasov sa začne už tento týždeň. Podľa amerických médií, by aj v prípade, že by v tomto štáte predsa len zvíťazil Trump, na konečnom výsledku by to nič nezmenilo a boj o Biely dom vyhral Joe Biden.

 

Prečítajte si tiež: Kremeľ vysvetlil, prečo Putin ešte nezablahoželal Bidenovi

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies