Bitcoin sa dostal nad hranicu 38-tisíc dolárov a pôjde vyššie

NETKY.SK • 27 November 2023, 20:00 • 2 min
Bitcoin sa dostal nad hranicu 38-tisíc dolárov a pôjde vyššie

BRATISLAVA - Kryptomeny zvyknú mávať silný a úspešný koniec roka. Inak to nie je ani v súčasnosti, keď sa cena bitcoinu vyšplhala nad úroveň 38-tisíc dolárov za token. Je to najviac od mája minulého roku. Úspešné sú aj ďalšie kryptomeny. Napríklad trhovej dvojke ethereu sa podarilo prehupnúť cez hranicu 2-tisíc dolárov, čo tiež predstavuje tohtoročné maximum.

slovakia

left justify in out

Rastú všetky kryptomeny

Cena bitcoinu na sklonku minulého týždňa dosiahla svoje tohtoročné maximum na hranici 38 400 dolárov za token. Zdá sa, že kryptomenám sa definitívne podarilo zotaviť sa z rán, ktoré museli zniesť po krachu niekoľkých kryptobúrz na prelome rokov.

 

Tie im uškodili natoľko, že hodnota bitcoinu v porovnaní so súčasnosťou bola nižšia ako polovičná, keď v jednej chvíli spadla dokonca až pod 15-tisíc dolárov za token. Naopak, aktuálne rastúca hodnota kryptomeny vyvoláva silný optimizmus u investorov, pričom od začiatku tohto roku jej hodnota narástla o viac ako 130 %. Stále však zaostáva za svojimi maximami, ktoré dosiahla v novembri 2021, keď atakovala hranicu 69-tisíc dolárov. Odvtedy sa k nej však ani nepriblížila.

 

Rastie aj druhá najsilnejšia kryptomena na trhu – ethereum. Jej hodnota sa aktuálne dostala cez hranicu 2 100 dolárov za token, pričom len v poslednom týždni stúpla o 9 %. Najväčší tohtoročný nárast však zaznamenala úplne iná kryptomena. Je ňou solana, ktorej hodnota medziročne narástla o viac ako 470 %.

Čo sa to deje na trhu?

Kryptoanalytici uvádzajú, že za posilnením hodnoty kryptomien môže byť ukončenie vyšetrovania v najväčšej kryptoburze na svete, ktorou je Binance. Tá čelila žalobe z prania špinavých peňazí a musí zaplatiť drakonickú pokutu vo výške 4,3 miliardy dolárov, pričom jej odstupujúci zakladateľ a šéf Changpeng Zhao „pridá“ ďalších 50 miliónov dolárov.

 

Investori si to podľa portálu CNBC vykladajú tak, že „problém je vyriešený a nič nebráni ďalšiemu bezpečnému obchodovaniu.“ Dokonca predpokladajú, že teraz by konečne mohlo dôjsť k očakávanému spusteniu prvého kryptomenového NTF fondu, čo by ešte viac podporilo ďalšie obchody, ktoré vyháňajú hodnoty kryptomien smerom nahor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, CNBC, Foto: Trend
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies