Bieloruský prezident je znepokojený nárastom vojenskej prítomnosti NATO na hraniciach

NETKY.SK • 3 December 2020, 12:44 • 2 min
Bieloruský prezident je znepokojený nárastom vojenskej prítomnosti NATO na hraniciach

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že je vážne znepokojený nárastom vojenskej prítomnosti USA a NATO v blízkosti západných hraníc Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO).

slovakia

left justify in out

„Vážne znepokojenie vyvoláva nárast vojenskej prítomnosti USA a NATO v blízkosti západných hraníc CSTO,“ uviedol Lukašenko počas online-samitu organizácie.

 

 

Bieloruský prezident vysvetlil, že v prvom rade sa hovorí o rozmiestnení ďalšieho amerického kontingentu v Poľsku a jeho plánoch na vytvorenie nových objektov vojenskej infraštruktúry.

„Jasne vidíme nárast systémových vojenských opatrení na území tejto krajiny a v pobaltských štátoch," prezradil Lukašenko.

 

Podľa jeho slov cieľom tejto vojenskej činnosti sú súčasne nielen národné záujmy Bieloruska. „V tejto súvislosti by sa mali brať do úvahy aj vyhlásenia NATO o vývoji novej strategickej koncepcie. Myslím si, že už je každému jasné, proti komu a proti čomu bude smerovať," doplnil bieloruský prezident.

 

Počas svojho prejavu osobitnú pozornosť upriamil na „doteraz bezprecedentné propagovanie a zavedenie všetkých druhov sankcií“. „Tieto medzinárodnoprávne opatrenia, ktoré by sa mali uplatňovať vo výnimočných prípadoch a iba na vyriešenie najdôležitejších otázok zaistenia mieru a bezpečnosti, sa stali bežnou praxou," zdôraznil bieloruský vodca.

 

 

Podľa neho aj pandémia koronavírusu COVID-19 nielenže skomplikovala problémy medzinárodnej spolupráce, ale tiež vyvolala prehĺbenie sociálnych konfliktov. Ako upresnil Lukašenko, hovoríme o bezprecedentných nepokojoch na celom svete.

 

Do Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO) patria Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Rusko a Tadžikistan.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona