"Dust bowl," obdobie piesočných búrok v USA, ktoré spôsobili ľudia

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 14:58 • 2 min
"Dust bowl," obdobie piesočných búrok v USA, ktoré spôsobili ľudia

Poľnohospodárstvo zmenilo nielen myslenie ľudí, ale aj podmienky na zemskom povrchu. Už od staroveku sme sa snažili prispôsobiť pôdu tak, aby sa v nej dali pestovať plodiny. Ľudia prešli od kočovného spôsobu života a začali sa usádzať. Toto všetko sa stalo vďaka sadeniu plodín. Avšak nie vždy to dopadlo dobre.

slovakia

left justify in out

Keď sa začali osídľovať Spojené štáty, ľudia sa najprv držali pri pobreží, alebo v povodí veľkých riek. Vo vnútrozemí, v oblasti rozľahlej roviny, sa tie najlepšie lokality obsadili čo najskôr a ľudí, ktorí chceli pestovať plodiny, pribúdalo. A čo s tým spravila vláda? Neúrodné, vysušené pôdy plné prachu začala ponúkať za polovičnú cenu.

 

img

 

Efekt bol neskutočný. Noví osadníci sa začali čoraz častejšie sťahovať do vnútrozemia a skupovali neúrodnú pôdu. Vyhovovalo im to, pretože čím viac ľudí tam prišlo, tým viac jedla bolo potrebné vypestovať. Okrem toho prevládala v tom období teória, že rastliny priťahujú oblaky a dážď. Stačí teda len postaviť farmu a voda z oblakov príde sama. Táto šialená teória bola navyše podporovaná aj vtedajším počasím. Pršalo síce takmer všade, lenže to nemusí vždy. Začiatkom 19. storočia bolo toto obdobie známe tiež ako daždivé.

 

img

 

Ďalším plusom, aj keď len pre Američanov, bola 1. svetová vojna. Európa bola zdevastovaná vojnou, jedlo sa tam muselo dovážať. USA nelenilo a situáciu maximálne využilo. Cena pšenice na svetovom trhu vzrástla aj na päťnásobok, vláda navyše poskytla dotácie pre jej pestovanie. Farmárčenie sa ešte viac rozšírilo. V tomto období už začali vznikať aj prvé pluhy, ktoré ornú pôdu vo vnútrozemí ešte viac rozšírili.

 

Ako sme však už spomenuli, pršať na jednom mieste nemôže večne. Zrážok začínalo byť čoraz menej. Keď neprší, rastliny a pôda vysychajú a menia sa na prach. Predstavte si obrovské polia plné prachu, ktorý začal vietor dvíhať čoraz vyššie k oblakom.

 

img

Texas 1935. Američania toto obdobie nazývali aj "Dirty Thirties" (špinavé tridsiate roky).

 

Obdobie, ktoré nastalo, bolo známe ako "Dust Bowl". Vo vnútrozemí USA začali vznikať obrovské piesočné búrky. Prach bol taký rozptýlený a taký hustý, že aj keď práve nefúkal vietor, nachádzal sa všade vo vzduchu a zakrýval slnečné lúče. Tie sa nedostali na zemský povrch niekedy celé týždne. Tieto búrky sa šírili z vnútrozemia aj ďalej na východ k pobrežiu. Postihli Washigton aj New York, dokonca aj lode v priľahlých vodách boli niekedy celé od prachu.

 

img

Obdobie "Dust bowl". Piesočná búrka vo Washingtone D.C. v roku 1935. 

 

Toto obdobie trvalo zhruba 10 rokov. Ekonomiku USA to značne oslabilo. Mnoho rodín sa muselo z vnútrozemia odsťahovať a opustiť svoje farmy. Zahrávaťsa s prírodou a meniť ekosystém na cielenú podobu sa vždy nevypláca. "Dust Bowl" je toho historickým dôkazom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies