Bielorusko spustí svoju prvú jadrovú elektráreň už v lete

NETKY.SK • 12 Apríl 2020, 14:18 • 2 min
Bielorusko spustí svoju prvú jadrovú elektráreň už v lete

Bielorusko plánuje v lete spustiť prevádzku svojej prvej jadrovej elektrárne, ktorej výstavba sa dokončuje na západe krajiny. Elektrickú energiu má zariadenie začať produkovať na jeseň.

slovakia

left justify in out

Minister energetiky Viktor Karankevič, ktorého v nedeľu citovala spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL), pre miestne médiá vyhlásil: "Čo sa týka fyzického spustenia elektrárne, sústreďujeme sa na júl. Z toho vyplýva, že prvé kilowatthodiny elektrickej energie dostaneme až v septembri alebo októbri."

 

img

 

Jadrová elektráreň sa nachádza v meste Astravec v Grodnianskej oblasti, pri hraniciach s Litvou. Komplex leží iba 40 kilometrov od litovského hlavného mesta Vilnius. Litovský minister energetiky Žygimantas Vaičiunas v januári pre RFE/RL povedal, že táto bieloruská elektráreň predstavuje "hrozbu pre našu národnú bezpečnosť, verejné zdravie a životné prostredie". Podľa neho bola lokalita komplexu zvolená "geopoliticky".

 

Plány na výstavbu jadrovej elektrárne predstavil bieloruský prezident Alexander Lukašenko v roku 2008, keď Minsk dostal od Moskvy na tento projekt pôžičku desať miliárd dolárov. Hlavným dodávateľom pre výstavbu komplexu je spoločnosť Atomstrojexport, pobočka ruského gigantu Rosatom.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies