Strana Za ľudí má plán, ako posunúť slovenskú ekonomiku smerom napred

NETKY.SK • 29 Október 2020, 15:31 • 2 min
Strana Za ľudí má plán, ako posunúť slovenskú ekonomiku smerom napred

BRATISLAVA - Túto zmenu chce strana realizovať cez tri nástroje - vzdelané Slovensko, moderné Slovensko a inovatívne Slovensko. Informovala o tom na tlačovej konferencii pri príležitosti predstavenia reformného plánu obnovy strany Za ľudí predsedníčka strany Veronika Remišová.

slovakia

left justify in out

 

Výuka a škôlky 
Prvým nástrojom zmeny je vzdelané Slovensko. Strana chce rozdiferencovať školy podľa zamerania, zmeniť obsah vzdelávania a zmeniť formy a metódy výuky, či dobudovať kapacitu škôlok. Spoločné náklady na reformu školstva by mali dosiahnuť 550 mil. eur.

 

Vzdelanie je podľa strany Za ľudí investíciou do budúcnosti SR. "Je zároveň sľubom pre naše deti, že budú môcť prežiť kvalitnejší život, než sme prežili my. Či deti vyrastajú v chudobnejších alebo bohatších rodinách, či majú zdravotné alebo sociálne znevýhodnenie, poslaním škôl je dať všetkým rovnakú šancu uspieť a byť v živote šťastní," uviedla Veronika Remišová.

 

img

 

Okrem toho chce v nástroji vzdelané Slovensko investovať strana aj 520 mil. eur na rozvoj vedy a výskumu. Ísť má pritom o transformáciu Slovenskej akadémie vied či prepojenie inovačných centier.

V druhom nástroji - inovatívne Slovensko sa chce strana zamerať na digitálnu transformáciu a zelenú krajinu. Strana chce lepšie pripojenie domácností na vysokorýchlostný internet (náklady za 300 mil. eur), zlepšenie digitálnych služieb pre občanov (300 mil. eur), zlepšiť digitálne inovácie (280 mil. eur) a rozvoj digitálnych zručností občanov (50 mil. eur) či zvýšenie digitálnej bezpečnosti (90 mil. eur).

 

img

 

Okrem toho chce cez kategóriu zelená krajina vytvoriť infraštruktúru dobíjacích staníc pre inovatívne formy mobility (100 mil. eur), zlepšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie (200 mil. eur) či posilnenie železničnej dopravy na území Bratislavy a podporu zdieľanej mobility (spolu 670 mil. eur).

Pri nástroji inovatívne Slovensko chce strana spravodlivý štát a rozviazanie rúk inovátorom. "Chceme špecializáciu sudcov, nové centrá nových súdnych obvodov, zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý bude plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov a ďalšie právnické profesie. Vybudovanie správnych súdov, dvoch mestských súdov, odvolacích súdov. Náklady predpokladáme vo výške 200 mil. eur," ozrejmila Remišová.

 

img

 

Za 5 miliónov eur by sa potom malo zefektívniť aj zaistenie majetku. Strana chce aj rozsiahlu daňovú reformu. "Daňový systém by nemal trestať tých, ktorí chcú zamestnávať ľudí," doplnila Remišová.

Plán obnovy však bude nevyhnutne podľa Za ľudí obsahovať aj reformy, ktoré riešia problémy minulosti. "Ide o udržateľnosť dôchodkového systému, záchranu slovenského zdravotníctva, územnosprávnu reformu či pozemkovú reformu," uzavrela Remišová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies