Lušňák o Bielorusoch: Nevzdávajú sa do poslednej sekundy

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 14:16 • 2 min
Lušňák o Bielorusoch: Nevzdávajú sa do poslednej sekundy

OSTRAVA - Ani nie 26 hodín po skončení úvodného vystúpenia na MS proti Dánsku čaká slovenských hokejistov otváracie buly druhého duelu v Ostrave. V ČEZ Aréne nastúpia v nedeľu o 16.15 h proti Bielorusom, teda súperovi, s ktorým si často merajú sily, ale na svetovom šampionáte sa naposledy stretli pred tromi rokmi.

slovakia

left justify in out

Jadro bieloruského tímu sa už niekoľko rokov nemení a mužstvo upravujú tréneri iba kozmeticky. Aj tento rok dodal národnému výberu najviac hráčov účastník KHL Dinamo Minsk, na užšej súpiske ich je osem, v širšom kádri ich bolo až jedenásť. Bohaté skúsenosti z NHL majú bratia Andrej a Sergej Kosticynovci. Obaja majú za sebou angažmány v Montreale a Nashville, 30-ročný Andrej pôsobí teraz v Soči a o dva roky mladší Sergej legionárči v Kazani. V minulosti krátko do NHL nazrel aj obranca Atlantu Mytišči Dmitrij Korobov. Okrem tohto tria hrá v KHL ďalších 17 hráčov, medzi nimi aj brankár Kevin Lalande, kanadský rodák, ktorý prijal bieloruské občianstvo, aby mohol už vlani štartovať na domácom šampionáte v Minsku. Naopak, chýba jeho krajan, útočník Geoff Platt z Lokomotivu Jaroslavľ, ktorý minulý rok taktiež reprezentoval Bielorusov. Kouč Lewis sa musí zaobísť aj bez beka Vladimira Denisova a krídelníka Konstantina Koľcova. Štyria nominovaní hráči pôsobia v domácej lige a obranca Oleg Jevenko sa na konci sezóny objavil na štyri zápasy v nižšej zámorskej súťaži v drese Adirondacku, predtým nastupoval za univerzitný tím Massachusetts Amherst v NCAA.
     

Jediným hráčom z NHL vo výbere kanadského trénera Davea Lewisa mal byť Michail Grabovskij. Center z New Yorku Islanders napriek pôvodným správam napokon reprezentácii nepomôže, stále sa totiž nestihol doliečiť zo zranenia, ktoré ho vyradilo v druhej polovici základnej časti NHL.
     

 "Bielorusi sú nezlomné typy, sú to hráči plní sebavedomia. Keď sú zneistení, treba ich napádať. Naopak, keď už majú istý puk na hokejke, tak sa treba stiahnuť dozadu a zachytávať ich útoky v strednom pásme, snažiť sa im puk vypichnúť a ísť z toho do protiútokov," naznačil možnú taktiku Patrik Lušňák, ktorý súpera dobre pozná, v uplynulej klubovej sezóne totiž obliekal dres Junosťu Minsk v najvyššej bieloruskej súťaži.
      

Slováci majú s Bielorusmi mierne pozitívnu zápasovú bilanciu. V doterajšej histórii odohrali dokopy 27 vzájomných duelov, pričom hráči s dvojkrížom na prsiach 15 z nich vyhrali, raz remizovali a 11-krát prehrali pri celkovom skóre 75:48. S "červeno-bielymi" sa dvakrát stretli na východe republiky v rámci záverečnej prípravy na tohtoročné MS, najprv im podľahli v Košiciach 4:5 po nájazdoch a následne vyhrali v Poprade vďaka štvorgólovému uragánu v prvej tretine 5:2. Na MS naposledy Slováci narazili na Bielorusov v Helsinkách 2012, v základnej skupine ich zdolali hladko 5:1 aj vďaka gólom Michela Miklíka a Tomáša Kopeckého.
     

"Bielorusi sa nevzdávajú do poslednej sekundy. Videli sme to aj vo vzájomných prípravných stretnutiach. V nich sme spravili niekoľko chýb, z ktorých šiel súper do protiútokov a dal nám z toho góly. Na to si musíme dávať pozor," zdôraznil Lušňák. "Ideálne by bolo ísť do druhého zápasu už s jedným víťazstvom na konte. Aj po prípadnej prehre s Dánskom by to však nebolo nič hrozné. Stále by sme mali veľa času to napraviť," dodal 26-ročný útočník.
      

 

Predpokladané zostavy:

SR: Laco (J. Hudáček) - Baranka, Graňák, Meszároš, Jánošík, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen - Miklík, Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Daňo, Surový, L. Hudáček - Lušňák

Bielorusko: Kovaľ (Lalande) - Usenko, Korobov, Šinkevič, Stasenko, Lisovec, Ustinenko, Jevenko - A. Kosticyn, Kaľužnyj, Gavrus - Kulakov, Kovyršin, Stepanov - Demagin, Kitarov, Volkov - Drozd, Stas, Demkov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies