REPORTÁŽ: Začalo sa trestné stíhanie v prípade generála Lučanského. Čo povedal šéf ZVJS o kamerových záznamoch?

NETKY.SK • 30 December 2020, 14:04 • 2 min
REPORTÁŽ: Začalo sa trestné stíhanie v prípade generála Lučanského. Čo povedal šéf ZVJS o kamerových záznamoch?

Ku prípadu generála Milana Lučanského sa vyjadril aj nový generálny prokurátor Maroš Žilinka.

slovakia

left justify in out

Ten na tlačovej konferencii dementoval informácie, že bývalý prezident Policajného zboru SR je v stave mozgovej smrti. Vysvetlil, že Lučanský je v kóme.

 

Aktuality.sk informovali aj o informáciách od Žilinku, že sa začína v tejto veci trestné stíhanie, ktorého snahou bude posúdiť možné porušenie „predpisov alebo pravidiel zo strany príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže počas služby“. Následne sa budú zisťovať aj „okolnosti vzniku, charakteru ujmy na zdraví obvineného a prípadnej účasti iných osôb na spôsobení zranenia Lučanského“.

 

Medzitým na tlačovej besede informovala aj o udalosti aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan, čo sme zachytili aj na našom videu. Potvrdil, že Lučanský sa v podvečerných hodinách pokúsil o samovraždu. „Našli ho naši príslušníci počas kontroly, resp. výdaja stravy,“ informoval Ivan s tým, že predtým bol pravidelne monitorovaný.

 

 

Verejnosť bude zaujímať najmä kamery, keďže aj tie sa vo väzniciach nachádzajú. „Zatiaľ podľa predbežných kamerových záznamov, ktoré už boli odsledované, kontrolované, jednoznačne tam príslušníci nepochybili, vykonávali si svoju povinnosť,“ spresnil Ivan, ale dodal, že zákon neumožňuje 24 hodín denne snímať celu, to je možné len pri chránených svedkoch.

 

Ivan potvrdil, že podľa informácií, ktoré má, sa Lučanský pokúsil obesiť. Príslušníci zboru a rýchla zdravotná pomoc sa ho snažili oživovať. Momentálne je Lučanský na ARO v prešovskej nemocnici.

 

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková je presvedčená, že závery vyšetrovania potvrdia, že ZVJS „si riadne plní všetky svoje úlohy a tak, ako mám vedomosť, ich plnil aj pán generálny riaditeľ, preto osobitne si vážim toto gesto, ktoré urobil.“ Dodala to k faktu, že Ivan abdikoval na svoju funkciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies