Pod Veľkým Inovcom našli 18 uhynutých diviakov, mali africký mor.

NETKY.SK • 9 Február 2023, 19:30 • 2 min
Pod Veľkým Inovcom našli 18 uhynutých diviakov, mali africký mor.

Žiari nad Hronom - Africký mor ošípaných (AMO) zistili veterinári v čriede 18 uhynutých diviakov, nájdených začiatkom februára na hranici katastrov obcí Tekovské Nemce v okrese Zlaté Moravce a Orovnica v okrese Žarnovica v masíve Veľkého Inovca.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Žiari nad Hronom. "Užívateľ poľovného revíru Orovnica aktívne vyhľadáva uhynuté diviaky i v ostatných lokalitách svojho revíru a neškodne ich likviduje v súlade s predpismi pre AMO," uvádza RVPS. Vírus AMO je podľa veterinárov prítomný u diviačej zveri nielen v katastroch spomínaných obcí a Novej Bane, kde bol zaregistrovaný v januári, ale postupuje po celom území okresu Žarnovica. "Diviačia zver na území okresu je tak už reálnym zdrojom nákazy a ohrozuje chovy domácej ošípanej," konštatuje RVPS. Všetkým registrovaným chovateľom domácej ošípanej v okrese Žarnovica RVPS v uplynulých dňoch doručila nariadené opatrenia na ochranu pred zavlečením AMO do ich chovov. Neregistrovaných farmárov zároveň upozorňuje na zákonnú povinnosť registrovať svoje chovy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies