Biele škvrny na nechtoch, čo znamenajú?

NETKY.SK • 23 Apríl 2017, 11:59 • 2 min
Biele škvrny na nechtoch, čo znamenajú?

BRATISLAVA - Krásne a pevné nechty chce mať každý, nie vždy sa to však podarí. Môže sa zdať, že necht môže poškodiť len manuálna práca, úraz alebo neprofesionálne vykonaná manikúra. Nenechajte sa však mýliť. Môže to byť aj prichádzajúca choroba, alebo nevhodne zvolený jedálniček.

slovakia

left justify in out

U niekoho občas, u iného stabilne, sa môžu objaviť biele škvrny, pruhy, alebo dokonca zbelie celý necht. Tento jav sa odborne nazýva leukonychia, postihuje obe pohlavia a objavovať sa môže v rôznom veku.

 

V dnešnom článku vám predstavíme niekoľko možných príčin, prečo toto biele zafarbenie nechtov vzniká a kedy si dať pozor na možné ochorenie niektorého z telesných orgánov.

 

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa leukonychia tvorí:

-  buď ste si spôsobili úraz a biela škvrna sa vytvorila dôsledkom nárazu na nechtové lôžko 

- zdedili ste ich     

- alebo vám zle funguje niektorý z vnútorných orgánov - najčastejšie to sú obličky   

- nedostatok vitamínov, stres, nedostatok zinku a proteínov 

 

Ak trpíte tým, že vaše nechty sú biele úplne celé, môže to znamenať neschopnosť vášho tela absorbovať bielkoviny a jeden z vašich vnútorných orgánov zlyháva.

 

Ak sú na vašich nechtoch biele paralelné čiary, máte problém s pečeňou. V niektorých prípadoch môže ísť dokonca o cirhózu pečene.

 

Ak máte na nechtoch iba biele fľaky či bodky, ide o najbežnejšiu formu, ktorá však nie je tak závažná. Za vznikom bielych škvŕn na nechtoch stojí väčšinou nevhodne zostavený jedálny lístok. Je potrebné zaradiť potraviny, ktoré obsahujú veľa vitamínov a minerálne látky. Napríklad strukoviny a suché plody (obsahujú zinok), živé jogurty a mak (obsahujú vápnik), listovú zeleninu a opäť mak kvôli obsahu železa.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies