Kalifornia uznala svoje pochybenie pri zaobchádzaní s domorodým obyvateľstvom

NETKY.SK • 19 Jún 2019, 14:04 • 2 min
Kalifornia uznala svoje pochybenie pri zaobchádzaní s domorodým obyvateľstvom

SACRAMENTO - Počas včerajšieho dňa sa guvernér Kalifornie úprimne ospravedlnil za zanedbávanie a násilie, ktoré bolo vyvinuté na domorodé obyvateľstvo v súvislosti s výstavbou v americkom štáte Kalifornia. Štát sa podľa neho musí vyrovnať so svojou temnou minulosťou, keď bola na domorodcoch páchaná genocída.

slovakia

left justify in out

"Genocída - nijako inak sa to nedá opísať a práve takto to treba opisovať aj v učebniciach dejepisu," vyjadril sa guvernér Gavin Newsom, ktorý sa stretol s kmeňovými vodcami na mieste budúceho Kalifornského centra indiánskeho dedičstva v Sacramente. Strany sa dohodli na zriadení rady, ktorá bude skúmať úlohu štátu pri vyhladzovaní a vykorisťovaní domorodých obyvateľov.

 

 

Newsom poukázal na udalosti z polovice 19. storočia, keď sa Kalifornia snažila zbaviť Indiánov v súvislosti s ťažbou zlata. Prvý kalifornský guvernér Peter Burnett v roku 1851 vyhlásil, že "treba očakávať pokračovanie vyhladzovacej vojny medzi dvoma rasami, kým indiánska rasa nezanikne". Kalifornskí zákonodarcovia následne schválili podporu pre ozbrojené jednotky, ktoré viedli ťaženie proti indiánom.

 

img

 

Joseph L. James, súčasný náčelník kmeňa Jurok obývajúceho územie pri severokalifornskom pobreží, označil vystúpenie Newsoma za významný krok a vyjadril nádej, že guvernér bude udržiavať úzke vzťahy s domorodými kmeňmi pri riešení problémov, ako sú ochrana prírodných zdrojov a predchádzanie lesným požiarom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#notherncalifornia #lagoon

Príspevok, ktorý zdieľa Max McGowen (@maxmcgowen),

 

Newsom pritom nie je prvým, kto sa ospravedlnil pôvodným obyvateľom Severnej Ameriky za zlé zaobchádzanie. Americký Kongres pripojil takéto ospravedlnenie k zákonu o armádnych výdavkoch na rok 2009. Vlani sa zase ospravedlnil domorodcom na Aljaške vtedajší guvernér tohto štátu Bill Walker. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies