Slovenské automobilky doplácajú na nedostatok dielov

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 17:55 • 2 min
Slovenské automobilky doplácajú na nedostatok dielov

BRATISLAVA - Predovšetkým v oblasti elektronických súčiastok je situácia kritická a spôsobuje prerušovanie výroby. Ako pritom súčasná situácia ovplyvní celoročné výsledky jednotlivých fabrík, je podľa Zväzu automobilového priemyslu SR otázne.

slovakia

left justify in out

"Každá automobilka pristupuje k prerozdeľovaniu kvót elektronických súčiastok na jednotlivé modely, a tým na jednotlivé výrobné miesta, odlišne. Podľa toho sú aj prestoje a odstávky u značiek rôzne. Výrobcovia nezverejňujú aktuálny nesúlad medzi plánovaným a skutočným výkonom, takže takéto číslo nie je možné publikovať," uviedol generálny sekretár zväzu Ján Pribula.

 

img


Zástupcovia sektora pritom začiatkom roka prognózovali, že automobilový priemysel by v tomto roku mohol na Slovensku opäť vyrobiť viac ako 1 mil. vozidiel.

 

Vlani dosiahla produkcia vplyvom pandémie koronavírusu 990 598 kusov, rok predtým to bolo 1 107 902. V súčasnosti podľa Pribulu stále veria, že automobilky pokoria hranicu jedného milióna, rozhodujúci však bude stav dodávok na jeseň.

 

img

 

 

 

"V súčasnosti to nie je ani o trhoch, ale o dodávateľských reťazcoch," zhodnotil a pripomenul, že celý reťazec je natoľko silný, ako je silné najslabšie ohnivko.

 

"Bohužiaľ sa v súčasnosti ukazuje, že takýchto ohniviek je veľa," dodal. Situáciu zhoršuje aj zvyšovanie cien materiálov spôsobené ich nedostatkom, ale aj ochranárskymi opatreniami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies