Ako bojovať s komármi? Pustite si hudobný žáner Dubstep

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 16:46 • 2 min
Ako bojovať s komármi? Pustite si hudobný žáner Dubstep

BRATISLAVA - Dubstep nie je len jedným z populárnych smerov súčasnej elektronickej hudby, ale má aj jedno nečakané a vyslovene praktické využitie. Informuje BBC.

slovakia

left justify in out

Ako zistil medzinárodný vedecký tím vo výskume, o ktorom informuje britská BBC, dubstep dokáže od človeka odháňať komáre. Špeciálny úspech v boji proti komárom pritom podľa BBC slávila hudba amerického dubstepového producenta Skrillexa.

 

Nejde o vtip a vedci vo svojej štúdii vysvetľujú, aký môže mať hudba súvis s chuťou komárov "otravovať" svojím štípaním živočíchy vrátane ľudí. Dubstep je v tomto smere podľa nich mimoriadne účinný preto, lebo je postavený na kombinácii tónov veľmi nízkych a veľmi vysokých frekvencií.

"Nízkofrekvenčné vibrácie podnecujú hmyz k sexuálnym interakciám, zatiaľ čo hluk ruší príjem signálov od iných jedincov svojho druhu, ako aj potenciálnych obetí," uvádza sa v štúdii.

 

img


Dubstep podľa vedcov zaujal najmä komárie samičky, ktoré pri hlasnej dubstepovej produkcii štípali ľudí oveľa menej ako vo chvíľach, keď bolo ticho.

Vedci ďalej uvádzajú, že podľa nich nejde o nič neobvyklé, keďže "zvuk je kľúčový pre rozmnožovanie, prežitie a udržiavanie populácie mnohých živočíchov".
 

Vedci povedali, že "výskyt aktivity kŕmenia krvi bol nižší, keď sa hrala táto hudba".

Vedci tiež zistili, že komáre v prostredí, kde hral dubstep sa párili "oveľa menej často" ako komáre bez hudby.
 

Pozorovanie, že takáto hudba môže oddialiť útoky hostiteľa, narušiť párenie, poskytuje nové cesty pre rozvoj osobných ochranných a kontrolných opatrení proti Aedesovým chorobám.

 

Letný playlist proti komárom?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies