Koalícia vedená USA oznámila, že po útokoch pozastavuje boj proti IS v Iraku

NETKY.SK • 5 Január 2020, 15:35 • 2 min
Koalícia vedená USA oznámila, že po útokoch pozastavuje boj proti IS v Iraku

BAGDAD - Koalícia vedená USA v nedeľu oznámila, že "pozastavuje" boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku, kde americkí vojaci poskytujúci výcvik irackým silám čelia raketovým útokom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

 

Koalícia v sobotu oznámila, že jej vojaci v Bagdade a na leteckej základni severne od irackej metropoly čelili novým útokom. Celkový počet raketových úderov za obdobie posledných dvoch mesiacov sa tým podľa AFP zvýšil na 13.

 

"Toto obmedzuje naše možnosti vykonávať výcvik s našimi partnermi a podporovať ich operácie proti IS," uvádza sa vo vyhlásení koalície, ktorá z tohto dôvodu výcvikové aktivity pozastavila.

 

USA sa obávajú útokov proti svojim misiám a základniam po celom Iraku, kde sú umiestnení americkí vojaci. Príčinou obáv je piatkový útok dronom pri letisku v Bagdade, ktorý zabil iránskeho vplyvného generála Kásema Solejmáního.

 

Solejmání bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, riadiaci ich zahraničné operácie. Útok, pri ktorom prišiel o život, šokoval islamskú republiku a vyvolal obavy z novej vojny na Blízkom východe. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí prisľúbil "krutú odplatu" a vyhlásil trojdňový štátny smútok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies