Ako skĺbiť materstvo a prácu?

NETKY.SK • 18 September 2019, 21:22 • 2 min
Ako skĺbiť materstvo a prácu?

Zvládnuť na jedničku materské povinnosti a zamestnanie je možné, ale rozhodne sa nejedná o nič jednoduché. Žena si musí hneď na začiatku stanoviť priority a tiež hranice, cez ktoré nepôjde, ak sa dostane do stresu a nepohodlia. Zároveň by si mala vziať k srdcu nasledujúce rady.

slovakia

left justify in out

Stanovenie cieľov


Priebežne bilancujte a stanovujte si iba reálne ciele. Časom sa naučíte sama odhadnúť, čo vám zaberie koľko času, a vaša práca sa zefektívn.

 

Prehnané ciele vás naopak privedú do stresu a miesto zefektívnenia práce sa dostanete len do chaosu, ktorý vašu efektivitu často spomalí, až paralyzuje.

 

Nenechávajte veci na poslednú chvíľu


Rozdeľte si prácu na tú sústredenú, na ktorú si vždy vyhraďte aspoň hodinu denne. Nemusíte pri každom otvorení počítača kontrolovať maily a Facebook. Skúste si jednoducho sadnúť a urobiť to, čo považujete za dôležité, hoci ste to doposiaľ len odkladala.

 

Kúpte si diár, kam si zapisujte svoje plány, a nebojte sa pripísať aj svoje vlastné myšlienky a emócie. Vaša práca veľmi skoro dostane poriadok a tiež ďaleko väčší význam.

 

Prijímajte svoje chyby


Rady ostatných vypočujte, ale riaďte sa predovšetkým vlastnou intuíciou a rozumom. Skúsenosti sú neprenosné a každý človek je iný. A ak už budete chybovať, potom sa za tieto chyby neobviňujte. Chyby sú súčasťou života, bez nich sa nedá pohnúť dopredu.                                                                                                                

 

Skúste sa odpútať od zaužívaných vzorcov, ktoré vám vštepovali v škole a často aj doma. Namiesto sebaobviňovania a otrávenej nálady sa zastavte, uvedomte si súvislosti, prečo chyby nastali, a povedzte si - prijímam to.

 

img

 

Čo potrebuje vaše telo?


Nikdy neprehliadajte signály, ktoré vám vysiela vaše telo. Ak cítite obrovskú únavu či akúkoľvek bolesť, nič nebagatelizujte a neuspokojte sa s najrôznejšími liekmi.

 

Často sa jedná o reakciu tela na dlhodobý stres, a pokiaľ ho nezačnete hneď riešiť, môže sa váš stav nielen výrazne zhoršiť, ale tiež môže prejsť do chronických problémov. Zbaviť sa ich potom bude vyžadovať oveľa viac času aj úsilia.

 

Mali by ste vedieť, čo chcete


To, čo robíte, je na základe vášho rozhodnutia. Máte svoj cieľ, ktorý sledujete, a prirodzene nastávajú aj chvíle, kedy sa vám do niečoho nechce. Lenže vy to robiť nemusíte, ale chcete. Možno to vyzerá ako drobnosť, ale uvedomiť si tento rozdiel má ohromný význam pre vašu duševnú pohodu.

 

Dôležité je oddychovať


Kvalitný spánok je základom dobrého duševného a fyzického zdravia. Štúdie ukazujú, že pokiaľ spíme málo alebo zle, sme viac podráždení, úzkostliví a máme vyššie sklony k depresiám, než keď si doprajeme aspoň sedem hodín kvalitného spánku.

 

Kvalitný spánok skrátka zvyšuje bdelosť a úroveň energie, vďaka čomu budete všetky činnosti zvládať s väčším prehľadom.

 

Vyhraďte si čas na seba

 

Ak chcete skvele zvládať úlohu matky aj pracovné vyťaženie, musíte myslieť aj na seba a nechať si aj nejaký ten čas len pre seba. Ide o kľúčovú záležitosť z pohľadu duševnej i emocionálnej pohody.

 

Deti na prvom mieste

 

Delegujte maximum svojich povinností na ostatných, aj keď je to na úkor financií. Je to investícia, ktorá sa vám vráti. Povinnosti okolo detí si nechajte pre seba. Nič totiž neutečie tak rýchlo ako ich detstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona