Bezpečnostný analytik: Do Turecka radšej necestujte

NETKY.SK • 12 Október 2015, 08:55 • 2 min
Bezpečnostný analytik: Do Turecka radšej necestujte

BRATISLAVA - Bezpečnostný analytik Andor Šándor si nie je istý bezpečnosťou Turecka.

slovakia

left justify in out

"Hoci sa Islamský štát (IS) k atentátu zatiaľ neprihlásil, všetko nasvedčuje jeho autorstvu... Preto odporúčam našim občanom necestovať do Turecka, ak nevyhnutne nemusia, najmä teraz pred voľbami. Alebo sa zosilnia boje proti IS, alebo vzniknú nepokoje pre konflikty s kurdskou menšinou. Budúcnosť v tomto štáte sa predpovedá ťažko", uzavrel Šándor.

 

Dvojitý sobotňajší bombový útok v tureckom hlavnom meste Ankara usmrtil 128 ľudí, oznámila dnes opozičná prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Dodala, že už identifikovala všetky telá okrem ôsmich. Úrad tureckého premiéra Ahmeta Davutogla v sobotu večer informoval, že pri dvojitom útoku podozrivých samovražedných atentátnikov zahynulo 95 ľudí. V ďalšom vyhlásení z dnešného dopoludnia úrad uviedol, že v nemocniciach sa ešte stále po útokoch lieči 160 ľudí, z nich 65 sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.

HDP pripísala vinu za krvavé útoky vláde, lebo im nedokázala zabrániť.

 

 

Za útokmi v Ankare zrejme stála skupina Islamský štát

 

Prvé poznatky vyšetrovateľov naznačujú, že za sobotňajšie bombové útoky v tureckej metropole Ankara je zodpovedná skupina Islamský štát (IS), a vyšetrovatelia sa pri svojej práci zameriavajú na túto organizáciu. Uviedli to dnes dvaja vysokopostavení tureckí bezpečnostní predstavitelia pre agentúru Reuters.

 

Jeden zo zdrojov povedal, že sobotňajšie útoky, pri ktorých podľa prokurdskej opozičnej strany zahynulo 128 ľudí, sú mimoriadne podobné júlovému samovražednému útoku z mesta Suruč pri sýrskej hranici. Vtedajší útok pripísali práve Islamskému štátu.

 

"Tento útok bol v štýle útoku zo Suruča a všetky známky ukazujú, že išlo o kópiu tohto útoku... náznaky poukazujú na IS," uviedol zdroj pod podmienkou anonymity.

 

"Všetky náznaky ukazujú, že útok mohol vykonať IS. Zameriavame sa úplne na IS," povedal pre Reuters druhý zdroj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies