Bezpečnostné sily oslávili znovudobytie Mósulu prehliadkou v hlavnom meste

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 17:17 • 2 min
Bezpečnostné sily oslávili znovudobytie Mósulu prehliadkou v hlavnom meste

BAGDAD - Vojenskou prehliadkou v uliciach Bagdadu oslávili dnes iracké bezpečnostné sily porážku teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v meste Mósul.

slovakia

left justify in out

Na oslave za účasti jednotiek armády, polície a šiitských milícií bol prítomný aj premiér Hajdar Abádí, ktorý je najvyšším veliteľom irackých ozbrojených síl.

 

Abádí oznámil ešte v pondelok úplné oslobodenie Mósulu spod nadvlády extrémistov, pričom vyhlásil týždňové celoštátne oslavy. V druhom najväčšom meste Iraku, ktoré bývalo hlavnou baštou IS v tejto krajine, však pokračovali boje aj počas uplynulých dní.

 

Podobné oslavy ako v metropole Bagdad, kde armáda predviedla svojich vojakov, obrnené vozidlá a inú techniku, sa konali pri tejto príležitosti aj v ďalších irackých mestách.

 

Iracké sily, podporované náletmi koalície pod vedením USA, ako aj kurdskými a šiitskými milíciami, začali ofenzívu v Mósule 17. októbra 2016. Militantní islamisti mesto okupovali od júna 2014, pričom bolo jedným z centier "kalifátu", ktorý vyhlásili na časti územia Iraku a susednej Sýrie. V súčasnosti ovláda IS v Iraku už iba niekoľko menších oblastí pri hranici so Sýriou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies