Belgický regionálny parlament blokuje podpis o voľnom obchode s Kanadou

NETKY.SK • 14 Október 2016, 14:38 • 2 min
Belgický regionálny parlament blokuje podpis o voľnom obchode s Kanadou

LUXEMBURG - Belgický regionálny parlament dnes vyjadril nesúhlas s uzavretím zmluvy o voľnom obchode s Kanadou, známou pod anglickou skratkou CETA. Plánovaný podpis dohody na konci októbra je preto ohrozený. Informoval o tom belgický denník L'Avenir.

slovakia

left justify in out

Regionálny premiér Paul Magnette avizoval, že zmluvu CETA nepodpíše. „Neodovzdám právomoc belgickej federálnej vláde na to, aby 18. októbra podpísala CETA, chcem opäť otvoriť rokovania o tejto zmluve,“ vyhlásil na pôde parlamentu valónsky premiér Paul Magnette.

 

Na podpis zmluvy potrebuje belgický premiér Charles Michel súhlas všetkých regionálnych parlamentov. Dnešné stanovisko valónskeho parlamentu znamená, že uzavretie dohody s Kanadou je ohrozené, aj keď ešte je priestor na rokovania.

 

Navyše to nie je prvé odmietavé stanovisko. Proti zmluve sa v stredu vyjadrila aj snemovňa reprezentujúca frankofónnych občanov Belgicka, informovala belgická televízia a rádio RTBF.

 

Budúci týždeň v pondelok sa zídu predstavitelia všetkých belgických regionálnych vlád a pokúsia sa nájsť riešenie. V utorok mali dohodu CETA formálne odhlasoval únijní ministri zodpovední za obchod.

 

Na 27. októbra je naplánovaný summit EÚ-Kanada, na ktorom by mali dohodu podpísať kanadský premiér Justin Trudeau a predstavitelia únijných inštitúcií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies