Belgicko zanecháva piatu najväčšiu ekologickú stopu na svete

NETKY.SK • 30 September 2014, 13:50 • 2 min
Belgicko zanecháva piatu najväčšiu ekologickú stopu na svete

BRUSEL - Belgicko predstavuje piatu najväčšiu ekologickú záťaž na svete. Vyplýva to zo správy "Živá planéta", ktorú dnes zverejnil Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Uviedla tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Belgicko si oproti poslednej správe WWF z roku 2012 pohoršilo, keď sa dostalo zo šiesteho miesta na piate. Horšiu ekologickú záťaž než Belgicko majú Kuvajt, Katar, Spojené arabské emiráty a Dánsko.
     

"Keby všetci ľudia na svete žili ako Belgičania, ľudstvo by potrebovalo 4,3 planéty, aby mohlo pokryť svoje potreby," uviedla agentúra Belga na základe údajov zo správy WWF pre rok 2014.
     

To, že Belgicko zanecháva výraznú ekologickú stopu, v praxi napríklad znamená 7,47 hektárov potrebných pre jedného konzumenta.
     

Celosvetový priemer je 2,3 ha na osobu, čo podľa WWF naznačuje, že ľudstvo by potrebovalo 1,5 planéty na výrobu všetkých obnoviteľných zdrojov potrebných pre rozvoj a prežitie nášho druhu.
     

V prípade Belgicka polovica ekologickej záťaže je daná vysokými emisiami CO2, čo je spojené najmä so spotrebou energie v domácnostiach a v oblasti dopravy. 
     

"Jednou z hlavných príčin je nedostatočná tepelná izolácia domov a bytov v Belgicku, slabý rozvoj obnoviteľných zdrojov energie, príliš veľká hustota mestskej dopravy a slabá podpora súkromných spoločností pre zamestnancov, aby viac využívali hromadnú dopravu ako súkromné osobné vozidlá," spresnil Frank Hollander zo Svetového fondu na ochranu prírody.
     

Hollander upozornil, že každý občan môže prispieť k tomu, aby bola ekologická záťaž krajiny nižšia. Stačí konzumovať menej a účelnejšie. v oblasti stravovania sa napríklad odporúča jesť menej mäsa, lebo výroba mäsa je energeticky náročná a zachováva hlbokú ekologickú stopu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies