Vražda severoírskej novinárky má svojho vinníka

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 07:06 • 2 min
Vražda severoírskej novinárky má svojho vinníka

DUBLIN - List zaslaný severoírskym médiám ozrejmil, kto je zodpovedný za smrť mladej novinárky Lyry McKeeovej.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za smrť mladej investigatívnej novinárky sa prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA. "Pri útoku na nepriateľa bola tragicky zabitá Lyra McKeeová, keď stála pri nepriateľských silách," uviedla Nová IRA v liste, ktorý doručila denníku The Irish News. "IRA sa plne a úprimne ospravedlňuje partnerke, rodine a priateľom Lyry McKeeovej za jej smrť," dodala.

 

29-ročná McKeeová utrpela počas streľby v severoírskom meste Londonderry vážne poranenia hlavy, následkom ktorých v nemocnici zomrela. Doposiaľ neznámy strelec tu začal strieľať na políciu, kde stála i McKeeová, pričom bola zasiahnutá. Napriek rýchlemu prevozu do nemocnice sa ju nepodarilo zachrániť.

 

Polícia jej vraždu vyšetruje ako teroristický čin, pričom za pravdepodobného páchateľa už skôr označila dobrovoľníka pracujúceho pre organizáciu Nová IRA (Írska republikánska armáda).

 

img

 

Írski republikáni kategoricky nesúhlasia s prítomnosťou Britov v Severnom Írsku. Práve to vraj malo byť príčinou celého incidentu. Nová IRA v liste pre The Irish News tiež uviedla, že potýčky pred McKeeovej smrťou "vyprovokovala" polícia. "Vo štvrtok v noci, po vpáde ťažko ozbrojených britských kráľovských síl do Cregganu (predmestia Londonderry), ktoré vyprovokovali potýčky, nasadila IRA svojich dobrovoľníkov," napísala.

 

Pohreb McKeeovej sa bude konať v jej rodnom Belfaste v stredu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies