Stendhalov syndróm: Keď umenie prevýši realitu

NETKY.SK • 9 Marec 2024, 16:00 • 2 min
Stendhalov syndróm: Keď umenie prevýši realitu

Stendhalov syndróm je zriedkavý psychologický jav reakcie na umenie a krásu. Napriek absencii oficiálnej diagnózy je predmetom vedeckého a kultúrneho záujmu. Ponúka pohľad na vzťah medzi jednotlivcom a umeleckou stimuláciou a jeho vplyv na psychiku.

slovakia

left justify in out

Stendhalov syndróm, známy tiež ako hyperkulturálna psychóza, je zriedkavý fenomén, pri ktorom jednotlivec zažíva intenzívne psychické a fyzické symptómy v dôsledku vystavenia sa umeniu alebo kráse. Tento záhadný stav bol prvýkrát popísaný v roku 1979 psychiatrom Graziou Magherini v súvislosti s návštevami múzeí a historických miest v talianskom Florencii.

Príznaky Stendhalovho syndrómu

Stendhalov syndróm sa prejavuje širokou škálou symptómov, ktoré môžu zahŕňať intenzívne emócie, fyzické reakcie a dokonca aj halucinácie. Jedinec môže zažívať návaly silných emócií, ako sú úžas, fascinácia a extatické pocity, keď je vystavený umeleckým dielam alebo krásnym miestam. Okrem psychických reakcií môžu ľudia trpiaci Stendhalovým syndrómom pociťovať fyzické symptómy, ako sú závraty, tachykardia, závraty a pocit zosilnenej reality. V niektorých prípadoch môže syndróm spôsobiť aj vizuálne alebo zvukové halucinácie, čo môže ešte zosilniť vnímanie umeleckých diel.

Syndróm vo svete

Stendhalov syndróm bol dokumentovaný nielen v Taliansku, ale aj v rôznych častiach sveta. Mesto Florencia je často považované za epicentrum tohto fenoménu, kde turisti často zažívajú intenzívne emocionálne reakcie pri návšteve múzeí, ako je Uffizi alebo Galeria dell'Accademia. Tento nádherný mauzóleum v Ágry môže vyvolať silné reakcie u návštevníkov, ktorí sú fascinovaní jeho architektúrou a históriou. Aj keď je známy ako miesto, kde niektorí turisti zažívajú "Parisov syndróm", Paríž je aj miestom, kde mnohí návštevníci zažívajú Stendhalov syndróm, najmä pri návšteve múzeí ako Louvre.

Ako ho ľudia zvládajú?

Pre väčšinu ľudí sú symptómy Stendhalovho syndrómu prechodné a môžu sa zmierniť po opustení prostredia, ktoré ich vyvolalo.

Techniky relaxácie a meditácie môžu pomôcť jednotlivcom zvládnuť intenzívne emócie a fyzické symptómy spojené so syndrómom. V prípade závažných prípadov môže byť užitočné vyhľadať pomoc od kvalifikovaného psychoterapeuta, ktorý môže poskytnúť podporu a liečbu.

Meno po známom spisovateľovi: Stendhalov syndróm je pomenovaný po francúzskom spisovateľovi Stendhalovi, ktorý v roku 1817 opísal podobné zážitky, keď navštívil Florenciu a zažil silné emócie pri pohľade na umenie a architektúru mesta.

Rozsah prejavov: Symptómy Stendhalovho syndrómu môžu byť také intenzívne, že niektorí jedinci môžu mať pocit, že sa strácajú v umeleckom dielom alebo že sú súčasťou histórie, ktorú pozorujú.

Individuálna reakcia: Nie každý človek má rovnakú reakciu na podnety, ktoré spôsobujú Stendhalov syndróm. Pre niektorých jedincov môže byť návšteva múzea alebo historického miesta len príjemným zážitkom, zatiaľ čo pre iných môže byť emočne náročná.

Diagnóza a uznávanie: Stendhalov syndróm nie je oficiálne uznávaná psychiatrická diagnóza podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD) alebo Diagnostického a štatistického manuálu duševných porúch (DSM), pretože jeho príznaky sú často prechodné a subjektívne.

Vplyv médií a filmov: Stendhalov syndróm sa stal populárnym v kultúre, a často je zobrazený vo filme alebo literatúre ako zvláštny jav, ktorý ukazuje hlboké spojenie medzi človekom a umením.

Turistická atrakcia: Miesta, kde sa Stendhalov syndróm najčastejšie vyskytuje, ako Florencia, Paríž alebo Rím, sa stali aj turistickými atrakciami pre ľudí, ktorí chcú zažiť toto unikátne psychologické fenomén.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: ncbi.nlm.nih.gov, researchgate.net. titulná foto: europassitalian.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies