Belgicko pritvrdilo. Vyhosťuje cudzincov zneužívajúcich sociálny systém

NETKY.SK • 2 August 2012, 11:39 • 2 min
Belgicko pritvrdilo. Vyhosťuje cudzincov zneužívajúcich sociálny systém

Belgicko pritvrdilo. Vyhosťuje cudzincov zneužívajúcich sociálny systém - Politika Belgicko od začiatku tohto roka do konca júla zrušilo pobyt na svojom území 1224 občanom iných európskych krajín, uviedla dnes agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

img

Belgicko od začiatku tohto roka do konca júla zrušilo pobyt na svojom území 1224 občanom iných európskych krajín, uviedla dnes agentúra Belga. Medzi vyhostenými je aj istá občianka Francúzska, čo vyvolalo rozhorčené reakcie niektorých francúzskych médií.
      Belgická štátna tajomníčka zodpovedná za azylovú a imigračnú politiku Maggie De Blocková oznámila, že Belgicko za prvých sedem mesiacov tohto roku ukončilo právo na pobyt na svojom území pre 1224 občanov iných európskych krajín. Je to o 300 prípadov viac ako za celý rok 2011.
      Medzi tými, ktorí sa musia vrátiť do svojej pôvodnej krajiny je aj istá občianka Francúzska a matka dvoch detí, ktorá posledných desať rokov strávila v Belgicku. Prípad vyvolal vo Francúzsku vlnu polemík, podľa belgických úradov ale ide o jasný dôkaz toho, že vláda chce účinne bojovať proti zneužívaniu sociálneho systému. 
      Francúzska rozhlasová stanica Radio Monte Carlo (RMC) vyzvala kompetentné francúzske orgány, aby reagovali rovnakým spôsobom a poslali naspäť do Belgicka tých Belgičanov, ktorí sú Francúzsku na príťaž.
      Voľný pohybu občanov patrí medzi základné piliere, na ktorých je postavená EÚ, avšak táto sloboda je limitovaná niektorými podmienkami, pripomenula v tejto súvislosti belgická televízna a rozhlasová stanica RTBF. 
      Každý európsky občan, ktorý sa usadí v inej európskej krajine by mal podľa RTBF schopný zabezpečiť svoje základné potreby vlastnými prostriedkami a vlastným úsilím. Európska legislatíva priznáva právo členským krajinám EÚ ukončiť pobyt na svojom území tým osobám, ktoré sa stávajú záťažou pre domáci sociálny systém, pričom je na hodnotení príslušného členského štátu, kedy táto situácia nastáva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies