Beblavý: Pravici chýbajú nové dôveryhodné osobnosti

NETKY.SK • 13 August 2013, 12:05 • 2 min
Beblavý: Pravici chýbajú nové dôveryhodné osobnosti

BRATISLAVA - Seriózni ľudia, ktorí majú blízko k verejnému životu, ale nikdy neboli politikmi, majú averziu sa otvorene angažovať, vraví poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

"Aby sa obnovila dôvera najmä bývalých voličov, je podľa mňa dôležitá aj určitá forma personálnej obmeny, kde SDKÚ-DS urobila personálnu obmenu na vrchole v top politických funkciách, ale značkou SDKÚ-DS a v tom aj viedla celú opozíciu, bola vždy kompetentnosť a odbornosť. A v tomto smere chýbajú pravici nové dôveryhodné osobnosti typu ako bol vo svojich najlepších časoch Ivan Mikloš alebo Iveta Radičová, keď začínala ako ministerka," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Beblavý. Jeden z iniciátorov projektu Tvoríme Slovensko, ktorý začiatkom roka rozbehol so straníckou kolegyňou Luciou Žitňanskou, sa domnieva, že pravicové elity, či už skompromitované alebo neskompromitované, sú v politike pomerne dlho. "Generácia lídrov, starších či novších, pádom vlády Ivety Radičovej zlyhala a voliči potrebujú niečo iné, aby uverili, že sa to nabudúce neskončí rovnako. Nejde o počet rokov v politike, ale o dôveru," vysvetlil. Práve ideovú vyčerpanosť po dlhom období, keď pravica určovala tón toho, čo sa dialo spolu s personálnou vyčerpanosťou, označil za dva hlavné problémy, s ktorými sa musí pravica vyrovnať a na ktorých so Žitňanskou pracuje.

"Intenzívne pracujeme na riešení týchto vecí, kde väčší úspech vidím v ideovej oblasti a väčší problém v personálnej oblasti," poznamenal Beblavý. Poslanec za SDKÚ-DS v rámci projektu Tvoríme Slovensko vedie iniciatívu Ekonomika budúcnosti, raz mesačne si k vybranej ekonomickej téme zavolá asi dvadsiatku ľudí. Diskutovali už o tom, či sa stačí vrátiť k miklošovským reformám alebo už nastala postmiklošovská doba, jedno sedenie sa týkalo čerpania eurofondov, rozoberali zamestnanosť mladých a do akej miery s tým súvisí školský systém a trh práce a sociálny systém či tému štátnych podpôr podnikania a fungovania rôznych agentúr. Žitňanská si zasa zvoláva odborníkov na oblasť riadenia štátu, justície, štátnej služby a otvorenej spoločnosti. "Naším cieľom je mať poctivo pripravené nové myšlienky a tie začať na jeseň až v zime predstavovať a cez to ovplyvniť agendu, s ktorou pôjde opozícia do najbližších volieb. Podľa našich skúseností sa to nedá stihnúť mesiac pred voľbami, tie myšlienky treba najprv dostať do krvného obehu. Napríklad v polovici volebného obdobia prvej Ficovej vlády Lucia Žitňanská prišla s iniciatívou zverejňovania zmlúv. Stalo sa to všeobecne akceptovanou myšlienkou a po pol roku Radičovej vlády sme to schválili. Dnes si to nedovolí spochybňovať ani Robert Fico," vysvetlil Beblavý. 

Menší úspech zatiaľ vidí poslanec za SDKÚ-DS v personálnej oblasti. "Som prekvapený, ako naozaj seriózni ľudia, ktorí majú blízko k verejnému životu, ale nikdy neboli politikmi, majú averziu sa otvorene angažovať. Väčšinou ani nie preto, že by s nami nechceli komunikovať alebo nemali odvahu. Nie je problém v tom, že by slušní ľudia nemali odvahu, okrem nápadov a chute pracovať im však chýba nádej," konštatoval. Tu často vníma beznádej a skepsu. "Dnes nie je v zálohe desať superschopných ľudí, ktorí by boli ochotní ísť do ministerských funkcií. Takí ľudia na Slovensku sú, ale sú z politiky veľmi znechutení a chovajú sa veľmi opatrne. Problém opozície je ten, že spomínaní ľudia sa nechcú angažovať pre akúkoľvek opozičnú stranu, sú vzdialení celej opozícii. V moci Tvoríme Slovensko je vyprodukovať idey a možno dostať ich do debaty, ale zatiaľ nie sme schopní prilákať nových ľudí, ktorých do istej miery tá politika potrebuje, pretože ak pri myšlienkach nebude aspoň zopár nových nositeľov, volič im neuverí," priblížil Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies