Eduard Heger: Opoziční lídri strašia klamstvami

NETKY.SK • 31 Október 2021, 14:07 • 2 min
Eduard Heger: Opoziční lídri strašia klamstvami

BRATISLAVA - Premiér vyhlásil, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pomáha ekonomike. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) zatiaľ meniť nechce.

slovakia

left justify in out

Na vyhlásenie núdzového stavu ani na povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 nie je na Slovensku politická vôľa. V nedeľnej politickej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). V rámci dodržiavania protiepidemiologických opatrení sa spolieha na zodpovednosť ľudí. To, že tento rok nevyhlásili núdzový stav, za chybu nepovažuje. "Nie je to cesta, ktorou chceme ísť," poznamenal v tejto súvislosti. Ochorením COVID-19 sú podľa premiéra aktuálne ohrození najmä nezaočkovaní. Poukázal na to, že práve tí tvoria väčšinu hospitalizovaných v nemocniciach. Zdôraznil, že očkovanie šetrí aj finančné zdroje a napomáha lepšiemu fungovaniu ekonomiky.

 

img

 

Tvrdí, že v rámci koalície je práve hnutie Sme rodina tým, ktoré komunikuje s nezaočkovanými. Očakáva, že nový policajný prezident Štefan Hamran vyrieši situáciu okolo ľudí, ktorí v obchodoch nedodržiavajú nastavené opatrenia. Podľa jeho slov ide o malú skupinku hlučných ľudí, ktorí sa snažia presvedčiť, že takto sa správajú Slováci. Premiér si myslí, že týmto ľuďom sa musí jasne ukázať, že zákon platí pre každého.

 

Téma očkovania sa podľa neho spolitizovala. Myslí si, že ľudia boli strašení klamstvami od popredných opozičných lídrov. Lengvarského výmenu nateraz žiadať nebude. Heger za najdôležitejšie aktuálne považuje manažovať celú pandémiu.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová: Zdražovanie bude dočasné, platy pôjdu nahor

 

Poukázal tiež na to, že Slovensku chýbajú reformy a treba ho naštartovať. Postoju predsedu Sme rodina Borisa Kollára nepodporiť zdravotnícku reformu, nerozumie. Je sklamaný z toho, že okolo tejto reformy sa šíri veľa neprávd. Poprel, že by mali zatvárať nemocnice. Viesť má k zvýšeniu kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti. "Boris Kollár opakuje klamstvá, ktoré začala šíriť opozícia. A, žiaľ, uveril im,“ poznamenal Heger.

 

img

 

Únik informácií na Slovensku považuje za dlhodobý problém. "Hľadáme riešenia, ako toto čo najviac eliminovať. V konečnom dôsledku je to vždy ľudský faktor, ktorý vie o tom rozhodnúť," doplnil. Predseda Smeru-SR Robert Fico podľa slov premiéra ukázal, akú má morálku. Podľa jeho slov riskuje životy starých ľudí a navádza na nedodržiavanie opatrení.

 

Možno vás zaujme: Jana Bittó Cigániková: Žiadny z opozičných lídrov nie je očkovaný

 

Po ministrovi financií Igorovi Matovičovi odmietol zníženie DPH pre gastrosektor aj premiér. Hoci reštaurácie, pohostinstvá a hotely označili zníženie DPH na svoje produkty za základnú pomoc, bez ktorej už po zatvorení prevádzok v čiernych okresoch niektoré podniky zaniknú, Heger namietal, že týmto plošným opatrením by sa pomohlo aj firmám, ktoré to nepotrebujú.„Aj dnes na Slovensku máme čierne okresy a máme oranžové okresy. Zníženou DPH pomôžete aj tým, ktorí to nepotrebujú,“ dôvodil Heger. Vláda podľa premiéra doteraz napumpovala do ekonomiky miliardy eur, čo sa prejavilo na nízkom náraste nezamestnanosti a okamžitom raste hospodárstva po uvoľnení pandemických opatrení. Slovensko chce podľa premiéra pomáhať firmám adresne. „DPH nie je ten nástroj,“ dodal Heger.

 

img

 

Problémy majú najmä gastroprevádzky v okresoch zaradených podľa COVID automatu do čiernej farby. Tie môžu vydávať jedlo už iba cez okienko a niektoré preto radšej úplne zatvorili. Gastroprevádzky upozornili na výrazne nižšiu DPH pre tento sektor v okolitých štátoch. Na Slovensku je v cene jedla zarátaná DPH vo výške 20 %. Napríklad v Česku je to iba 10 %, v Poľsku 8 % a v Maďarsku dokonca iba 5 %. S dočasným znížením sadzby DPH pre gastrosektor v minulosti súhlasil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

 

Mohlo by vás zaujímať: Infektológ Jarčuška pozná trest za tanec bez respirátora




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies