Beblavý: Deficit na úrovni 1,98 % HDP je nereálny

NETKY.SK • 13 Október 2014, 15:26 • 2 min
Beblavý: Deficit na úrovni 1,98 % HDP je nereálny

BRATISLAVA - Deficit verejných financií má podľa aktuálneho návrhu ministerstva financií v budúcom roku klesnúť na 1,98 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Miroslava Beblavého je však tento cieľ rezortu financií nereálny.

slovakia

left justify in out

"Už prvé prečítanie rozpočtu ukazuje, že návrh stratil akúkoľvek výpovednú hodnotu. Návrh napríklad predpokladá najrýchlejšie čerpanie eurofondov v histórií, a to vo výške 3,3 miliardy eur vrátane 1,6 miliardy eur z nového programovacieho obdobia, v ktorom ešte ani nie sú schválené operačné programy," upozornil v správe pre médiá Beblavý. Poukázal, že v rovnakom období minulého programovacieho obdobia dokázala vláda vyčerpať len 27 miliónov eur.
     

Ešte závažnejšie podľa neho je to, že návrh rozpočtu počíta s úplne nerealistickým nulovým rastov platov verejných zamestnancov počas troch rokov. Preto je presvedčený, že dodržanie cieleného deficitu je podmienené úplne nerealistickým vývojom. "Už na základe skúsenosti z tohto roka vieme, že rozpočtové ciele vláda neberie vážne a aj vo formulácii rozpočtu je jasne povedané, že skutočné limity hospodárenia netvorí návrh štátneho rozpočtu, ale limity určené Bruselom," tvrdí opozičný poslanec.
     

Jediné, čo je podľa neho v návrhu rozpočtu pevné a kredibilné, je neustále zvyšovanie daňových príjmov od zamestnávateľov a pracujúcich. Vyčíslil, že oproti rozpočtu pre rok 2014 predpokladá súčasný návrh zvýšenie výnosu dane z príjmov o 611,8 milióna eur, pričom pri dani z pridanej hodnoty (DPH) len o 477,5 milióna eur. "Inými slovami, najviac rastie oproti minuloročným očakávaním objem peňazí vyžmýkaných z príjmov zamestnávateľov a pracujúcich, nie z odstraňovania podvodov na DPH," dodal Beblavý.

 

Ministerstvo financií však tvrdenia opozičného poslanca odmieta. Podľa rezortu financií sú jeho porovnania nekonzistentné a nesprávne, nakoľko porovnáva rozpočet 2014 zostavený v metodike ESA95 a návrh na rok 2015 zostavený už v novej metodike ESA2010.
      

MF SR tiež pripomenulo, že rozpočtuje prostriedky z Európskej únie na spolufinancovanie na základe požiadaviek rezortov, v ktorých zodpovednosti je vyhlasovanie výziev. "Na základe skúsenosti z predchádzajúceho programového obdobia je možné očakávať, že v posledných mesiacoch implementácie sa akceleruje čerpanie, a preto je potrebné zabezpečiť v rozpočte dostatok prostriedkov," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies