Baysová venovala trofej z Bostonu priekopníčke Gibbovej

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 10:19 • 2 min
Baysová venovala trofej z Bostonu priekopníčke Gibbovej

BOSTON - Pondelkový jubilejný 120. ročník najstaršieho maratónu na svete sa niesol v duchu osláv ženského fenoménu a korunu všetkému nasadila víťazka Atsede Baysová.

slovakia

left justify in out

Etiópčanka darovala svoju trofej domácej priekopníčke Bobbi Gibbovej, prvej žene na štarte bostonského podujatia, ktorú v roku 1966 neodradilo od absolvovania maratónskej trate ani zamietnutie účasti vtedajšími organizátormi.

 

Gibbová bežala v Bostone aj v rokoch 1967 a 1968, ešte stále pred tým, ako oficiálne vypísali ženskú kategóriu, ale trofeje sa dočkala až teraz, 50 rokov po svojom historickom počine. "Ona bola na začiatku toho, že sa z nás, žien, stali bežkyne. Dnes beháme po celom svete, ale jej príbeh je stále inšpirujúci," povedala Baysová. Afričanka sa o Gibbovej dobrodružstve dozvedela len krátko pred svojím štartom, ale po triumfe neváhala a chcela sa s ňou stretnúť.

 

Bezprostredne po dekorovaní organizátorom oznámila svoj úmysel darovať strieborný pohár. "Chceli sme si byť istí, že sme ju správne pochopili. Navrhli sme jej, aby sa na to vyspala. Ale dnes ráno sa zobudila a povedala: ´Áno´," prezradil hovorca Bostonskej atletickej asociácie Jack Fleming.


Gibbovej tento rok zverili úlohu vrchnej maršálky. Bývalá právnička, ktorá sa začala venovať sochárstvu, si trofej chce nechať iba jeden rok, potom ju vráti Baysovej. "Jej výkon v pretekoch na ma veľmi zapôsobil. Ona si ju zaslúži," pripomenula Gibbová famózny záver v podaní víťazky. Baysová ešte 8 kilometrov pred cieľom zaostávala za vedúcou trojicou (Tsegayová, Chepkiruiová, Kipketerová) o 37 sekúnd, avšak raketovým finišom všetky tri súperky predstihla a triumfovala s náskokom 44 sekúnd.


Riaditeľ pretekov Dave McGillivray poznamenal, že zastúpenie žien na tohtoročnom Bostonskom maratóne sa blížilo k polovici z celkového počtu 27 487 štartujúcich. "Každým rokom rastie o jedno percento. Ešte 50 rokov a budeme mať čisto ženské preteky," dodal v dobrej nálade.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies