Barroso: Grécka vláda dala voličom nerealistické sľuby, ktoré nemôže splniť

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 10:38 • 2 min
Barroso: Grécka vláda dala voličom nerealistické sľuby, ktoré nemôže splniť

LONDÝN - Grécka vláda dala voličom "úplne nerealistické sľuby," ktoré nie je schopná splniť.

slovakia

left justify in out

Povedal to v rozhovore pre BBC bývalý predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Barroso, ktorý pôsobenie na čele EK ukončil v októbri minulého roka, uviedol, že gréckej vláde na čele s ľavicovou stranou Syriza chýbajú skúsenosti. "Požiadavky Grécka sú pre ostatné štáty úplne neprijateľné," povedal v programe BBC Business Live, pričom dodal, že Grécku vôbec nepomáha, ak útočí na krajiny, ktoré sa mu snažia pomôcť.

 

"Mali by sme si uvedomiť, že sú tu chudobnejšie štáty, ktoré Grékom požičiavajú peniaze, takže návrh na zníženie gréckeho dlhu určite partneri Grécka nepodporia," dodal Barroso. Zároveň Grécko vyzval, aby za svoje finančné problémy prijalo zodpovednosť a zrealizovalo potrebné štrukturálne reformy. "Nebolo to Nemecko či iné krajiny Európskej únie, ktoré spôsobili Grécku problémy. Jeho problémy sú štrukturálne: nízka produktivita a predchádzajúce vlády," povedal bývalý šéf Európskej komisie.

 

Krajiny ako Írsko, Portugalsko a Španielsko sa z finančných problémov dostali a podľa Barrosa môže to isté urobiť aj Grécko. "Grékom nič nebráni v tom, aby boli úspešní, no zlé politické rozhodnutia vytvorili v krajine mnohé problémy," povedal.

 

Čo sa týka odchodu Grékov z eurozóny, podľa Barrosa by takýto vývoj bol aj teraz "negatívny," je však presvedčený, že v súčasnosti by spôsobil menej škôd než v minulých rokoch. Napriek tomu dodal, že prípadný "grexit" by spochybnil celú ideu menovej únie, keďže odchodom jednej krajiny by sa vytvoril precedens.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies