USA má nového šéfa tajných služieb, prezident Trump ho nominoval dvakrát

NETKY.SK • 21 Máj 2020, 21:58 • 2 min
USA má nového šéfa tajných služieb, prezident Trump ho nominoval dvakrát

WASHINGTON - Americký Senát schválil v dnešných hodinách nomináciu republikánskeho kongresmana Johna Ratcliffa na post riaditeľa amerických tajných služieb (DNI).

slovakia

left justify in out

Viacero senátorov bolo proti 

Hlasovanie prebehlo po straníckej línii v pomere hlasov 49:44. Avšak prvýkrát od zriadenia tohto postu sa proti kandidátovi vyslovila viac než desiatka senátorov, informuje spravodajská stanica CNN.

 

img

 

Po odstúpení Coatesa

Agentúra Reuters uvádza, že odobrenie Senátu predstavuje víťazstvo pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý Johna Ratcliffa na tento post nominoval až dvakrát.

 

Trump ho za šéfa tajných služieb prvýkrát navrhol krátko po tom, ako z tejto funkcie v júli roku 2019 odstúpil Dan Coates, ktorý mal s Trumpom viacero názorových nezhôd.

 

img

 

Texaský kongresman Ratcliffe však vtedy svoju kandidatúru stiahol, keď zákonodarcovia oboch strán - demokratickej i republikánskej - vzniesli námietky týkajúce sa jeho kvalifikácie, respektíve nedostatku odborných skúseností.

 

Trump ho nominoval aj tento rok 

Do funkcie DNI, ktorú po Coatesovom odstúpení dočasne zastávali Joseph Maguire a následne súčasný dosluhujúci šéf Richard Grenel, prezident Johna Ratcliffa opäť nominoval vo februári tohto roku.

 

 

Koordinácia CIA s FBI 

Post DNI bol zriadený v roku 2005 po tom, ako vyšetrovacia komisia v súvislosti s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001 došla k záveru, že Ústredná spravodajská služba (CIA) nedostatočne spolupracovala s Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Úlohou DNI je koordinovať prácu 16 spravodajských služieb Spojených štátov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona