Po dvoch päťročných funkčných obdobiach dnes končí maďarský prezident Áder

NETKY.SK • 9 Máj 2022, 13:09 • 2 min
Po dvoch päťročných funkčných obdobiach dnes končí maďarský prezident Áder

BUDAPEŠŤ - Po dvoch päťročných volebných cykloch končí v pondelok vo funkcii maďarský prezident János Áder, ktorého Národné zhromaždenie zvolilo za hlavu štátu v rokoch 2012 a 2017. Áder v rozhovore pre denník Magyar Nemzet pri tejto príležitosti povedal, že zo Sándorovej vily, budínskeho sídla prezidenta, odchádza s pokojným srdcom, pretože sa domnieva, že svoje najdôležitejšie predsavzatia splnil.

slovakia

left justify in out

Odchádzajúci prezident pripomenul, že významným prvkom jeho desaťročného pôsobenia vo funkcii najvyššieho ústavného činiteľa bolo presadzovanie maďarských záujmov a hodnôt.

 

Áder podotkol, že v prípade 37 zákonov prijatých parlamentom využil právo veta a v ôsmich prípadoch sa obrátil na ústavný súd. „Nemožno ignorovať skutočnosť, že sa tak stalo v časoch vlád bloku strán Fidesz-KDNP, ktorý ma do tejto funkcie nominoval," dodal.

 

img

 

Áder, ktorý bol siedmym prezidentom po zmene politického režimu z roku 1989, v tejto funkcii udelil milosť v 120 prípadoch. V oboch svojich funkčných obdobiach vyvíjal aktivity v záujme ochrany životného prostredia.

 

O svojich plánoch odchádzajúci prezident povedal, že chce byť aktívnym dôchodcom. Ocenil, že o bývalého prezidenta sa štát v zmysle zákona z roku 1990 dôstojne postará tak, že si napríklad nemusí hľadať prácu. Jeho dôchodok bude 4,4 milióna forintov (11 550 eur) a bude bývať v budínskej vile, ktorú štát podľa spravodajského servera Átlátszó.hu obnovil v hodnote jednej miliardy forintov (2,6 milióna eur).

 

obrazok

 

Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, o čom 10. marca rozhodli poslanci Národného zhromaždenia. V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov Fidesz-KDNP. Nováková (44), ktorá v pondelok prevezme funkciu od Ádera, je najmladšou prezidentkou v rámci Európskej únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies