Barack Obama pricestoval na oficiálnu návštevu Saudskej Arábie

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 11:31 • 2 min
Barack Obama pricestoval na oficiálnu návštevu Saudskej Arábie

RIJÁD - Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes na oficiálnu návštevu Saudskej Arábie. Jeho cesta prichádza v čase napätých vzťahov medzi Washingtonom a krajinami Perzského zálivu.

slovakia

left justify in out

Obama sa stretne so saudskoarabským kráľom Salmánom, ako aj predstaviteľmi Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC). Šéfa Bieleho domu sprevádza minister obrany USA Ashton Carter.

 

Podľa Cartera sa bude americká delegácia v Rijáde snažiť získať podporu pre svoje vojenské a námorné operácie zamerané na vyváženie "destabilizujúcej činnosti" Iránu v danom regióne. Obama sa odtiaľ ešte tento týždeň presunie do Británie a Nemecka, píše stanica BBC.

 

Vyše 70-ročné strategické partnerstvo Rijádu a Washingtonu je pravdepodobne najviac naštrbené od arabsko-izraelskej vojny v roku 1973, analyzuje BBC. Dôvodom je najmä podpora zo strany USA pre stiahnutie sankcií voči Iránu, ktorý je úhlavným rivalom Saudskej Arábie v oblasti Zálivu.

 

Ďalšou prekážkou je nedávny návrh zákona z dielne amerických politikov, ktorý by umožňoval občanom USA žalovať Rijád v súvislosti s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies