Banská Bystrica zorganizuje 22. ročník Akadémie európskeho seniora

NETKY.SK • 30 September 2023, 10:00 • 2 min
Banská Bystrica zorganizuje 22. ročník Akadémie európskeho seniora

BANSKÁ BYSTRICA - V októbri, v mesiaci úcty k starším, organizuje banskobystrická samospráva 22. ročník Akadémie európskeho seniora (AES). Tohtoročný má názov Z Bystrice do Šanghaja a jeho organizátori pri príležitosti 130. výročia narodenia architekta Ladislava E. Hudeca seniorom priblížia dielo a život významného banskobystrického rodáka svetového mena.

slovakia

left justify in out

"Veríme, že ich osloví a poteší návšteva Centra architekta Ladislava Hudeca v Banskej Bystrici, ako aj jedinečnej Kaplnky Panny Márie vo Vyhniach, ktorú navrhol. Pripravená je tiež prehliadka staviteľských aktivít Hudecovho otca Juraja turistickým vláčikom Neusohl Express po našom meste," uviedol magistrát.

 

Účastníci AES sa dozvedia aj to, že navrhol a postavil asi 400 budov, medzi nimi súkromné vily, nemocnice, kostoly, školy, kiná i najznámejší Grand Hotel. Viaceré jeho budovy sú dodnes v Šanghaji zachované a chránené.

 

 

AES odštartuje 3. októbra o 14.00 h v Robotníckom dome slávnostným koncertom Vojenskej hudby Banská Bystrica so sólistami. Súčasťou bude aj tradičná Športová olympiáda seniorov 5. októbra v areáli Základnej školy s materskou Radvanská. Športuchtiví dôchodcovia si zmerajú sily v disciplínach ako hod na basketbalový kôš, šípky, streľbu na hokejovú bránu, nordic walking a v tímovom petangu. Zúčastniť sa môže každý obyvateľ mesta a blízkeho okolia, ktorý poberá starobný dôchodok. Doteraz sa na olympiádu prihlásilo viac ako 150 seniorov, medzi nimi aj 89-ročná dôchodkyňa a 98-ročný Banskobystričan.

 

"Pre skôr narodených obyvateľov je pripravená tiež komentovaná prehliadka stálej expozície Tranzithistory v Thurzovom dome či podujatie zamerané na medzigeneračnú komunikáciu vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča. Svoje zručnosti si budú môcť overiť v tvorivých remeselných dielňach, a to v drotárstve, rezbárstve a v maľbe na sklo," dodala samospráva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Lepší péče
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies