Vláda schválila stratégiu inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní

NETKY.SK • 8 December 2021, 15:01 • 2 min
Vláda schválila stratégiu inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní

BRATISLAVA - Návrh stratégie predstavuje rámcový strategický dokument, ktorý prostredníctvom prioritných oblastí vymedzuje smerovanie verejných politík k dosiahnutiu zmeny v oblasti vzdelávania detí, žiakov a študentov k inkluzívnemu vzdelávaniu.

slovakia

left justify in out

img

 

Čo je to inkluzívne vzdelávanie?

 

"Je to spoločné vzdelávanie detí s rozmanitým potenciálom na zabezpečenie rovnosti ich šancí. Každá škola má byť otvorená všetkým deťom v lokalite a pripravená na to, aby im umožnila naplniť ich základné právo na kvalitné vzdelanie. Inkluzívne prostredie je prirodzené a vytvára príležitosti pre účasť na dianí pre každého jednotlivca. Odlišnosť a rozmanitosť je príležitosť prospešná celku. Inkluzívne vzdelávanie podporuje dynamický systém vzdelávacích a odborných služieb, ktorý flexibilne reaguje na potreby dieťaťa, rodiny a učiteľa. Je to proces, nie stav," vyjadruje web inklukoalície, ktorý vznikol i s pomocou občianskeho združenia InkluCiTy, bojujúceho za inklúziu vo vzdelávaní.

 

img

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vypracovalo stratégiu inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní, ktorú v stredu schválila vláda.  "Dokument načrtáva základnú filozofiu inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní, ktorej cieľom je proinkluzívny vzdelávací systém, poskytujúci vzdelávanie všetkým deťom, žiakom a študentom bez rozdielu, rešpektujúc jedinečnosť a rozmanitosť každého jednotlivca a umožňujúci naplniť mu svoj potenciál na najvyššiu možnú mieru," uviedol rezort školstva v predloženom materiále.

 

img

 

Nosnú časť stratégie predstavuje šesť prioritných oblastí pre dlhodobý rozvoj inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní v SR, rozpracovaných do jednotlivých strategických cieľov. Z nich bude vychádzať prvý akčný plán na obdobie 2022 – 2024.

 

Stratégia je prepojená s inými už existujúcimi dokumentmi rezortu školstva, ako napríklad Nultý akčný plán stratégie inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní na rok 2021, Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania či jedným komponentom v rámci plánu obnovy. Ide o otvorený dokument, v budúcnosti ho bude možné upravovať a dopĺňať.

 

"Dlhodobým zámerom je vytvoriť prostredie naklonené inkluzívnemu vzdelávaniu, motivujúce školy stať sa inkluzívnymi a zároveň motivujúce rodičov, aby vnímali inkluzívne školy ako primárnu možnosť pre vzdelávanie svojich detí," dodal rezort školstva.

 

img

 

Vláda zároveň uložila ministrovi školstva úlohu vypracovať prvý akčný plán plnenia Stratégie inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní na roky 2022 - 2024 do 31. marca 2022.

 

Možno vás zaujme: Ombudsmanka Patakyová vyzýva k lepšiemu vzdelaniu detí so zdravotným postihnutím a inklúzii

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies