AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Na rekonštrukcii prípadu úmrtia Jozefa Chovanca sa zúčastnia traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska

NETKY.SK • 24 September 2021, 10:40 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Na rekonštrukcii prípadu úmrtia Jozefa Chovanca sa zúčastnia traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska

Očitý svedok vyvedenia Štefana Chovanca z lietadla na letisku Charleroi, Roman Behúl, sa mal zúčastniť prvej rekonštrukcie celého prípadu zabitia, ktoré sa pre pandémiu oddialilo. Na ďalšiu rekonštrukciu, ktorá mala byť už koncom septembra 2021, už pozvaný nebol. Do debaty o prípade sa zapojila i ministerka Kolíková. Ministerstvo spravodlivosti SR podľa Kolíkovej sleduje celé vyšetrovanie. Iniciovalo, aby Slovensko vstúpilo do konania, a pôsobí na strane poškodeného.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 24.9. 14:30

Na rekonštrukcii prípadu úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku sa majú zúčastniť traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska. V piatok to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. K nepozvaniu ďalšieho svedka Romana Behúla na rekonštrukciu povedala, že ide o rozhodnutie sudkyne.

 

img

 

"Mám vedomosť, že je tam iná sudkyňa. Mohla vyhodnotiť inak potrebu vypočutia jednotlivých svedkov," skonštatovala Kolíková. Dodala, že Behúlovej výpoveď je v spise a určite na ňu treba prihliadať. "Sudkyňa o ňom vie, vie o ňom aj naša kancelária, ktorá nás zastupuje ako poškodenú stranu v tomto konaní, určite na to upozorní. Rovnako tam bude prítomný zástupca ministerstva zahraničných vecí." 

 

Ministerstvo spravodlivosti SR podľa Kolíkovej sleduje celé vyšetrovanie. Iniciovalo, aby Slovensko vstúpilo do konania a pôsobí na strane poškodeného. Intenzívne komunikuje aj s advokátskou kanceláriou. SR tiež znáša časť nákladov, napríklad na vycestovanie svedkov alebo expertov.

 

Pôvodná správa

Na dnešnom brífingu k smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku z roku 2018 to povedala poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann.

 

 


„Pán Behúl urobil všetko pre to, aby jeho svedectvo bolo zaznamenané. Urobil všetko pre to, aby zaslal svoje svedectvo sudkyni a požiadal ju, aby mu toto svedectvo preložené do francúzskeho jazyka, bolo poslané. Svedectvo si totiž vyžiadali v slovenskom alebo francúzskom jazyku. Preklad svedectva chcel skontrolovať s človekom, ktorému dôveruje. To sa však nestalo,“ uviedla europoslankyňa.

 

Medzitým bol svedok Behúl pozvaný na rekonštrukciu prípadu, ktorá sa mala uskutočniť na jar tohto roka. Tá sa ale pre pandémiu koronavírusu odložila na neskôr. O tom, že rekonštrukcia bude koncom jesene, sa svedok dozvedel z médií, pozvaný však na ňu nebol.

 

img

 

Prečítajte si: Prípad Jozefa Chovanca, ktorý zomrel na belgickom letisku, už čoskoro zrekonštruujú


Lexmann považuje za podozrivé, že o svojej neúčasti na rekonštrukcii prípadu nebol svedok Behúl súdom vôbec informovaný. „Chcem sa obrátiť na slovenskú vládu a na naše orgány, aby sa zaujímali o otázny spôsob vývoja tohto procesu, lebo je morálnou povinnosťou všetkých, zabezpečiť, aby tento proces bol spravodlivý a vykonali sa spravodlivé tresty.“ Lexmann má pochybnosti, či celý proces prebieha transparentne.

Svedok Behúl na záver uviedol, že násilné vyvlečenie Chovanca policajtmi z lietadla, nebolo nutné. „Tieto veci ani nie sú predmetom prešetrenia. Tam naozaj nebol potrebný policajný zásah, hoci sa Chovanec nevedel úplne legitimizovať.“ Dodal, že videl človeka, ktorý nebol schopný reakcie a hoci najprv pred letuškou odmietol z lietadla vystúpiť, nekládol policajtom žiaden odpor.

 

Možno vás zaujme: Prípad Jozefa Chovanca. Začalo ministerstvo spravodlivosti už konať?

Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil letušku, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla tak odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

 

 

Spravodajský portál Sme.sk priniesol v auguste 2020 informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde policajtka nad ležiacim Chovancom hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec Chovanec zomrel.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona