V severských krajinách žije osamote najviac ľudí z celej Európskej únie

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 20:00 • 2 min
V severských krajinách žije osamote najviac ľudí z celej Európskej únie

FRANKFURT NAD MOHANOM - U ľudí v severských krajinách, Nemecku a v niektorých pobaltských štátoch je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že budú žiť sami, než u obyvateľov ďalších častí Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z analýzy dát štatistického úradu EÚ (Eurostat), ktorú v stredu zverejnil nemecký Spolkový štatistický úrad (StBA). Sama žije viac než štvrtina všetkých obyvateľov Fínska (25,4 percenta), čo je najvyššia miera v rámci celej EÚ. Nasleduje Švédsko (23,5 percenta), Dánsko (23,2 percenta), Litva (22,7 percenta) a Estónsko (21,8 percenta). 

 

V Nemecku žilo v minulom roku osamote 20,1 percenta obyvateľov. Tento počet počas uplynulých desaťročí stabilne rastie a podiel jednočlenných domácností sa v najväčšej ekonomike Európy od 50. rokov 20. storočia viac než zdvojnásobil, vyplýva z analýzy spolkového štatistického úradu.

 

Miera ľudí žijúcich osamote je obzvlášť nízka na Slovensku, kde predstavuje len 3,1 percenta, cituje z analýzy DPA. Nasleduje Cyprus (osem percent), Poľsko (8,5 percenta), Chorvátsko (9,6 percenta) a Portugalsko (9,9 percenta). Údaje Eurostatu tiež preukázali, že vo väčšine krajín EÚ žijú osamote častejšie ženy než muži. Vlani ženy tvorili 55 percent všetkých ľudí v Únii žijúcich osamote. Okrem toho je u starších ľudí viac než dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že budú žiť osamote, než u bežnej populácie, uzatvára DPA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies