Filipínsky prezident ohlásil svoju budúcoročnú kandidatúru. Na svedomí má pritom množstvo životov

NETKY.SK • 25 August 2021, 15:23 • 2 min
Filipínsky prezident ohlásil svoju budúcoročnú kandidatúru. Na svedomí má pritom množstvo životov

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte ohlásil svoju kandidatúru na post viceprezidenta v budúcoročných voľbách.

slovakia

left justify in out

Oznámila v utorok vládnuca strana PDP-Laban (Filipínska demokratická strana - Ľudová moc). K oznámeniu prišlo pred zasadnutím národného zhromaždenia, ktoré sa bude konať 8. septembra, kde podľa očakávaní strana PDP-Laban ako svojho kandidáta prezidentských volieb v roku 2022 podporí Duterteho asistenta a úradujúceho senátora Christophera „Bonga“ Goa.

 

Duterteho zadné vrátka

Na Filipínach je funkčné obdobie prezidenta obmedzené na šesť rokov. V Duterteho prípade tak vyprší v júni budúceho roka. Jeho viceprezidentský post však politickí pozorovatelia považujú za "zadné vrátka" k úradu prezidenta.

 

Podľa Karla Nogralesa zo strany PDP-Laban tento krok "zaručí kontinuitu agendy administratívy počas posledných piatich rokov" vrátane činnosti zameranej na riešenie problematiky nelegálnych drog.

 

Duterteho kritici sa však domnievajú, že by mohol prostredníctvom postu viceprezidenta prevziať funkciu prezidenta v prípade, že jeho spojenec Go vo voľbách zvíťazí a potom odstúpi.

 

Prezident má na rukách krv

Duterte viackrát povedal, že chce, aby bol Go jeho nástupcom. Svojou podporou pomohol Goovi stať sa v roku 2019 senátorom. Ten tento post zastáva popri svojich povinnostiach osobného asistenta prezidenta Duterteho.

 

Duterte sa už vyjadril, že chce byť po odchode z funkcie chránený pred prípadnými právnymi krokmi, ktoré by mohli byť voči nemu podniknuté.

 

Podľa Reuters k nim môže patriť aj prípadné vyšetrovanie množstva zabití v súvislosti so zásahmi filipínskych bezpečnostných zložiek voči drogovej kriminalite.

 

O toto vyšetrovanie v júni požiadala vtedajšia hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudaová.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies