Bangladéšsky bojovník proti chudobe získal Svetovú potravinovú cenu

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 11:07 • 2 min
Bangladéšsky bojovník proti chudobe získal Svetovú potravinovú cenu

DES MOINES - Tohtoročnú Svetovú potravinovú cenu, ktorú udeľuje nadácia so sídlom v americkej Iowe, získal zakladateľ bangladéšskej neziskovej organizácie pomáhajúcej miliónom ľudí dostať sa z chudoby.

slovakia

left justify in out

Ocenenie 79-ročného Bangladéšana Fazleho Hasana Abeda oznámil vo Washingtone minister poľnohospodárstva USA Tom Vilsack, slávnostné odovzdanie ceny je naplánované na október.

 

Abed je zakladateľom organizácie BRAC známej pôvodne pod úplným názvom Bangladéšsky výbor pre rozvoj vidieka, ktorá bola spočiatku zameraná iba na dočasnú pomoc po tajfúne z roku 1970, keď v ázijskej krajine zahynulo približne 500-tisíc ľudí, ako aj na obnovu po tamojšej vojne o nezávislosť od Pakistanu z roku 1971. Z BRAC sa však neskôr stala jedna z celosvetovo najväčších mimovládnych organizácií sústreďujúcich sa na zmierňovanie chudoby.

 

Odhaduje sa, že BRAC doteraz pomohla dostať sa z chudoby vyše 150 miliónom ľudí v Ázii či Afrike. Svetovú potravinovú cenu vytvoril v roku 1986 americký agronóm a držiteľ Nobelovej ceny mieru Norman Borlaug ako vyjadrenie uznania vedcom a iným ľuďom, ktorí sa zaslúžili o zlepšenie kvality a dostupnosti potravín. Ocenení získavajú od nadácie sumu 250.000 dolárov (približne 225.000 eur).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies