Ceny ropy uzatvorili tento týždeň rastom

NETKY.SK • 28 December 2019, 11:46 • 2 min
Ceny ropy uzatvorili tento týždeň rastom

HOUSTON - Ceny ropy uzatvorili tento týždeň rastom, pričom dosiahli 3-mesačné maximum. Bol to štvrtý týždenný rast cien ropy po sebe. Vývoj ovplyvnili informácie z USA, že zásoby ropy v Spojených štátoch klesli výraznejšie, než sa čakalo, ako aj najnovšie priaznivé údaje z akciových trhov a ekonomické údaje z Číny.

slovakia

left justify in out

Zásoby ropy v USA klesli v týždni do 20. decembra o 5,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Oficiálna správa amerického ministerstva energetiky tak výrazne prekonala odhady analytikov, ktorí počítali s poklesom zásob iba o 1,7 milióna barelov.

 

Navyše ropné firmy znížili počas týždňa počet aktívnych ropných vrtov o osem, uviedla to spoločnosť Baker Hughes. To znamená prvý pokles počtu aktívnych vrtov za tri týždne.

 

Ceny ropy okrem toho podporil aj rast akciových trhov v posledných dňoch roka, pričom technologický index Nasdaq prekonal vo štvrtok (26. 12.) prvýkrát hranicu 9000 bodov.

 

img

 

Trhy zareagovali aj na priaznivé údaje o vývoji ziskov čínskych priemyselných podnikov za minulý mesiac. Ako uviedol čínsky štatistický úrad, zisky priemyselných podnikov sa po troch mesiacoch poklesu v novembri zvýšili, pričom dosiahli najvýraznejší rast za osem mesiacov.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári vzrástla na záver piatkového obchodovania (27. 12.) o 24 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 68,16 USD (61,11 eura) za barel. Bola to najvyššia uzávierka od polovice septembra. Za posledných 12 mesiacov sa cena Brentu zvýšila takmer o 27 %.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla na záver obchodovania 61,72 USD za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 4 centy. Aj v tomto prípade uzatvorila cena ropy na 3-mesačnom maxime. Za posledný rok zaznamenala cena WTI rast až o 36 %.

(1 EUR = 1,1153 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies